IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия поставя под „временно управление" на държавата рафинерията на „Лукойл“

ISAB има капацитет за рафиниране на 10 млн. тона суров петрол годишно и осигурява около 20% от националните нужди 

07:20 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, под „временно управление" на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта на националните енергийни доставки, съобщи за AFP правителствен източник.

Имаше опасност контролираната от „Лукойл" рафинерия ISAB - една от най-големите в Европа, да спре производството си поради предстоящото влизане в сила на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море, предава БТА. „Временното администриране" е предвидено за максимален срок от 12 месеца, уточнява източникът.

„Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", отбелязва Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група „Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ISAB е заложено на карта, тъй като тя е принудена да се снабдява с петрол изцяло от Русия, при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

ISAB има капацитет за рафиниране на 10 млн. тона суров петрол годишно с възможност той може да бъде увеличен до 14 млн. тона. Рафинерията осигурява около 20% от националните нужди.

Това е временно решение, за да се избегне „блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта", коментира преди министерския съвет Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

„Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", отбелязва той.

В тази връзка американският инвестиционен фонд Crossbridge Energy Partners преговаря по споразумение с "Лукойл" за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи и Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още