IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: "Лукойл" трябва да плаща данъци в България – не по желание и като поставя условия

Със структурата на нашата икономика успяваме да заемем ниши, които са освободени от руски, украински и китайски фирми, посочи икономистът

13:18 | 29.11.22 г. 2

Плащането на данъци в една страна не може да е по желание на платеца. "Лукойл" трябва да ги плаща в държавата, в която работи – България, и то без да поставя условия на правителството, а като законово изискване. Това заяви в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". 

„Ако компанията изнася продукти, произведени от руски петрол, то така биха се нарушили санкциите, но няма причина да не се произвеждат продукти за българския пазар, а за износ да се използва неруски петрол. Бихме нарушили санкциите, ако разрешим износ на продукти, преработени от руски петрол, но няма никакъв проблем "Лукойл" да работи и с неруски петрол“, коментира той.

Ангелов коментира, че досега компанията е работила с руски и неруски петрол в съотношение 60% на 40% и това не е било проблем. „Няма проблем за българския пазар да се работи с руски петрол, за да се осигуряват по-ниски цени, а за износ да се работи с неруски и да не се нарушава ембаргото", посочи икономистът.

Георги Ангелов припомни, че според служебния кабинет не е проблем да се изнасят продукти, произведени от руски петрол, и че от септември е готово и постановление за това, но до този момент то не е прието. „Явно не е толкова сигурно това, което казват. Служебното правителство казваше и че не можем да се оправим без "Газпром", а виждате, че дори цената е по-ниска“, добави икономистът.

Относно ултиматума, поставен от "Лукойл", че ще започне да плаща данък, ако се изнасят продукти, произведени от руски петрол, Ангелов потвърди, че трябва да се плащат данъци в България от заводите, които са в България, но това не трябва да е по желание на платеца, а трябва да влезе като законово изискване.

Икономистът смята, че България се движи все още в посока обратна на прогнозите и заяви, че страната ни в момента има най-висок растеж на индустриално производство в Европа.

"Изглежда, че структурата на нашата икономика е такава, че успешно заема ниши, които са освободени от руски фирми, от украински фирми, от китайски фирми, анализира икономическата ситуация Ангелов. – Отделно тока, отделно оръжието, но и преработвателната индустрия се справя много добре, не на последно място и заради това, че и цената на тока и газа в България е най-ниска в Европа. Защото имаме азерския газ, а и заради компенсациите за цената на тока, които можем и по-фокусирано да използваме.“

Икономистът се надява, че така ще останат средства, включително и за намаление на дефицита, за да може България да влезе в еврозоната, като изпълни Маастрихтските критерии. По този начин страната ни ще се възползва и от по-ниски лихви, и от по-малките рискове за икономиката.

Щедри ли са таваните за електроенергийните дружества? Има ли време парламентът да реагира за бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост и за реформите? Краткосрочна мярка ли е удължаването на действието на стария бюджетен закон? Трябва ли да се обвързва приемането на Бюджет 2023 със съставянето на правителство? Защо промените в Изборния кодекс станаха приоритет за политиците? Подминава ли рецесията Европа? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Жоро, няколко одита правиха на ЛукОйл и какво - нарушения на закона - НЯМА. Може би параграфите трябва да се променят, НО - кога и как ? И от кого ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Мижитшурката Георги Ангелов, старши икономист в институт (ФОНДАЦИЯ) "Отворено общество". Институт и фондация не е едно и също. А "Отворено общество" по американските закони си е чуждестранен агент, пробутващ и защитаващ чужди интереси. Да се е чуло някога един да плаща, а друг да поръчва музиката? Е, и тук е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още