IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ поиска промени в закона за БНБ

Нови правила ще важат за предсрочно освобождаване на подуправители на централната банка

18:11 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Предсрочно освобождаване на подуправител или друг член на управителния съвет на централната банка, с изключение на управителя, ще става с решение на ръководството на БНБ. Това е едно от предложенията на Министерски съвет във внесени промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), които подлежат на общественото обсъждане до 7 декември. Целта на промените е да отстранят правни несъответствия, констатирани в докладите за конвергенция на Европейската централна банка и на Европейската комисия за 2022 г.

Със законопроекта страната ни ще отговори на изискванията при изпълнение на Плана за действие за присъединяване към еврозоната, който включва мерки за ангажименти след приемането на еврото.

С промените се предлага още с решението на ръководството на банковия регулатор да се спира изпълнението на правомощията, като решението за предсрочно освобождаване на съответния представител ще може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Съдът трябва да се произнася в 14-дневен срок от постъпване на жалбата, като решението му ще бъде окончателно.

Според действащата правна рамка само управителят на БНБ има възможност да отнесе решението за предсрочно прекратяване на правомощията за разглеждане пред Съда на Европейските общности. Що се отнася до останалите членове на управителния съвет, не се предвижда възможност за съдебен контрол на актовете за предсрочно освобождаване. Една от констатациите на Европейската централна банка в доклада ѝ е насочена именно към невъзможността на членовете на управителния съвет да обжалват решението за освобождаването си пред независим национален съд.

С приемането на промените  ще се гарантира от една страна правото на защита на членовете на управителния съвет на БНБ и от друга - тяхната независимост, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване, се посочва в мотивите към законопроекта.

В една от разпоредбите на законопроекта се предлага и изменение в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Те предвиждат, че влязъл в сила правен акт е основание за освобождаване от длъжност освен ако в Конституцията или устава на Европейската система на централните банкии Европейската централна банка е предвидено друго.

Промените в закона трябва да бъдат приети спешно, се посочва в мотивите, като причината е присъединяването на България към еврозоната на 1 януари 2024 г. В началото на следващата година страната ни трябва да инициира подготовката на извънредни конвергентни доклади, които да бъдат публикувани през пролетта на 2023 г. В тях Европейската комисия и ЕЦБ трябва да оценят степента на готовност на страната ни за членство в еврозоната. Наред с оценка на изпълнението на Маастрихтските критерии, докладите ще съдържат и оценка на съответствието между националното и европейското законодателство в областта на икономическия и паричен съюз.

Законодателните промени в Закона за БНБ трябва да бъдат приети от Народното събрание до края на януари 2023 г., за да бъдат взети предвид и отразени в извънредните конвергентни доклади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Министерството на финансите ползва създаващ щети метод за държавни финанси. Всеки е обречен за поразяване.Централната банка е със съдба на жертва на държавната грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още