IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата пред Китай на негативна заради растящите рискове пред растежа

Рейтинговата агенция запази дългосрочния рейтинг на страната на А+

08:17 | 10.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рейтинговата агенция Fitch ревизира перспективата си за държавния кредитен рейтинг на Китай на негативна, като се позова на рискове за публичните финанси, тъй като икономиката е изправена пред нарастваща несигурност в прехода си към нови модели на растеж, пишат Ройтерс и Bloomberg.

„Все по-вероятно е фискалната политика да играе важна роля в подкрепа на растежа през идните години, което може да задържи стабилна тенденцията към повишаване на дълга“, отбелязва рейтинговата агенция. „Рисковете, свързани с условните пасиви, също може да се повишат, тъй като по-ниският номинален ръст задълбочава предизвикателствата пред управляването на високата задлъжнялост в икономиката“, допълва тя.

Fitch прогнозира, че общият дефицит на правителството ще нарасне до 7,1% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. спрямо 5,8 на сто през 2023 г., най-високото ниво от 2020 г., когато дефицитът достигна 8,6%. Тогава строгите ограничения на Пекин заради Covid-19 натежаха силно върху втората по големина икономика в света.

Макар че понижи перспективата си и посочи, че е възможно намаляване на рейтинга в средносрочен план, агенцията потвърди дългосрочния рейтинг (IDR – Issuer Default Ratings) на А+, като се позова на „голямата и диверсифицирана“ икономика на Китай, „все още стабилните“ перспективи пред икономическия растеж в сравнение с други страни, силата на световната търговия със стоки, силните външни финанси и статута на китайския юан на резервна валута.

Fitch прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще се забави до 4,5% през 2024 г. спрямо 5,2 на сто миналата година в контраст с очакванията на Citi и на Международния валутен фонд, които ревизираха нагоре прогнозите си за Китай.

Фабричното производство в Китай и продажбите на дребно надминаха очакванията през януари-февруари, като се прибавиха към по-добрите от очакванията показатели за износа и инфлацията. Те подкрепиха надеждите на Пекин, че ще постигне амбициозната според анализаторите цел за ръст на брутния вътрешен продукт от 5% през 2024 г.

„Ревизирането отразява нарастващите рискове пред перспективите за публичните финанси на Китай в момент, когато страната се бори с по-несигурни икономически перспективи на фона на прехода от растеж, разчитащ на имотите, към по-устойчив според правителството модел на растеж“, отбелязва Fitch.

Китайското финансово министерство заяви след съобщението, че съжалява за решението на Fitch за рейтинга.

През декември Moody's отправи предупреждение за понижаване на кредитния рейтинг на Китай, като посочи разходите за спасяване на местни власти и държавни компании и контролирането на имотната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още