IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Китай се разширява за първи път от шест месеца насам

Данните са първите официални такива, които осигуряват моментен поглед върху здравето на китайската икономика

09:50 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната активност в Китай се разширява през март за първи път от септември, знак, че втората по големина икономика в света се стабилизира, съобщава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в производството (PMI) се повиши до 50,8 пункта от 49,1 пункта през февруари, става ясно от данни на Националното статистическо бюро. Това надхвърля медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за ниво от 50,1 пункта и е най-добрият резултат от март миналата година.

Показателят за активността в непроизводствения сектор се покачва спрямо предходния месец до 53 пункта, в сравнение с оценката на икономисти за 51,5 пункта.

Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването.

Данните за PMI са първите официални такива, които осигуряват моментен поглед върху здравето на китайската икономика. Докладът показва, че възстановяването на растежа на страната е запазило сцепление след стабилно начало на годината. Тези данни могат да дадат на политиците повече време да оценят въздействието на предишни мерки за стимулиране, преди да предприемат по-нататъшни действия за облекчаване.

Фабричната активност в Китай се разширява. Графика: Bloomberg Фабричната активност в Китай се разширява. Графика: Bloomberg

Експанзията в производството се дължи до голяма степен на производствения компонент, който се повиши до 52,2 пункта от 49,8 пункта през февруари, сочат изчисления на икономиста на Bloomberg Intelligence Дейвид Ку. Новият показател за поръчките се увеличи още повече, до 53,0 пункта от 49,0 пункта, предоставяйки ясни признаци за ускоряване на активността, пише Ку.

Въпреки това цените на производител продължават да падат, и то с по-бързи темпове, като компонентът на цената на продукцията пада по-дълбоко в диапазона на свиване, изтъква Ку.

Китай си е поставил цел да увеличи брутния вътрешен продукт с около 5% тази година, което много икономисти смятат за непостижимо, предвид продължителния спад в сектора на имотите и постоянния дефлационен натиск.

Властите освободиха допълнителна дългосрочна ликвидност в банковата система по-рано тази година, за да стимулират кредитирането, като служители на централната банка намекват за потенциално допълнително намаляване на размера на парите, които банките трябва да държат в резерв.

Те също така ускориха разходите на централното правителство за подкрепа на инвестициите в инфраструктура и обещаха да осигурят средства за насърчаване на потребителите и бизнеса да заменят стари стоки, включително автомобили и домакински уреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още