IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита силна промишленост и продажби на дребно, но секторът на имотите остава слаб

Фабричното производство и продажбите на дребно надминаха очакванията в началото на годината

09:26 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фабричното производство и продажбите на дребно в Китай надминаха очакванията през януари-февруари, отбелязвайки стабилно начало на 2024 г. Това е известно успокоение за държавните ръководители, въпреки че слабото представяне на имотния сектор остава спънка за икономиката и доверието, предава Ройтерс.

Данните в понеделник се добавят към по-добрите от очакванията показатели за износа и потребителската инфлация, като дават начална подкрепа на надеждите на Пекин за постигане на амбициозната според анализатори цел за растеж на БВП от 5% за тази година.

„Данните за активността в Китай до голяма степен се стабилизираха в началото на годината. Но все още има причини да смятаме, че част от силното представяне може да е еднократно“, коментира Луиз Лу, икономист за Китай в Oxford Economics.

Промишленото производство е нараснало със 7% през първите два месеца на годината, показаха данни на Националното статистическо бюро от понеделник. Това е над очакванията за покачване с 5% в допитване на Ройтерс сред анализатори и по-бърз растеж от 6,8% през декември. Това е и най-бързото покачване от почти две години насам.

Продажбите на дребно, които са показател за потреблението, са се повишили с 5,5%, което е забавяне спрямо ръста от 7,4% през декември, но над очакваното покачване от 5,2 на сто.

Осемдневната китайска Нова година през февруари е довела до значително завръщане на пътуванията, което е подкрепило приходите от туризъм и хотелиерския сектор. Това е довело също до покачване с 3% на производството на петролните рафинерии, за да отговори на силното търсене на транспортни горива.

Националното статистическо бюро публикува комбинирани данни за промишленото производство и продажбите на дребно за януари и февруари, за да изглади изкривяванията заради променливата дата на китайската Нова година.

„Потребителите бяха подкрепени временно от свързани с празниците разходи в началото на годината. В отсъствието на решителни стимули, свързани с потреблението тази година, смятаме, че ще бъде трудно да запазим силния темп на разходите на потребителите“, отбелязва Лу.

Предпазливият коментар на Лу отразява по-широкия консенсус сред анализаторите на Китай, че Пекин трудно ще постигне целта си за икономически растеж през 2024 г. от „около 5%“. Макар че целта е сходна с 2023 г., анализатори отбелязват, че ръстът през миналата година се дължи на по-ниската база през 2022 г. заради Covid ограниченията.

Инвеститорите бяха успокоени от по-добрите от очакванията данни, като азиатските индекси се стабилизираха, а китайските сини чипове поскъпват с 0,4%.

Имотни проблеми

Продължителната криза в имотния сектор, който е ключов стълб в икономиката, остава голямо безпокойство за държавните ръководители, потребители и инвеститори.

Данните в понеделник не донесоха съществено успокоение на този фронт, като спадовете в инвестициите в имоти са били по-ограничени през януари-февруари, но все още са далеч от нивата за постигане на стабилност.

Слабостта на сектора се подчертава от слабото търсене. Продажбите на имоти от гледна точка на площ са намалели с 20,5% през януари-февруари спрямо година по-рано при понижение от 23% през декември миналата година.

Икономисти на Goldman Sachs коментират, че растежът на Китай е останал стабилен през първото тримесечие въпреки чувствителните различия в отделните сектори.

„Но, за да се гарантира амбициозната цел за ръст от около 5% тази година, е нужно повече смекчаване на политиката, особено от страна на търсенето като фискалната област, жилищата и потреблението“, отбелязват икономистите.

В по-положителен аспект инвестициите във фиксирани активи са се разширили с 4,2% през първите два месеца на 2024 г. на годишна база спрямо очаквания за ръст от 3,2%. Те са се повишили с 3 на сто за цялата 2023 г.

Частните инвестиции са отбелязали ръст от 0,4% през първите два месеца, обръщайки спада от 0,4 на сто за цялата 2023 г.

Структурни предизвикателства

Трудовият пазар, който е още една внимателно наблюдавана област от властите и инвеститорите, показва смесени резултати, като се влоши значително в годините на Covid.

Безработицата се е повишила до 5,3% през февруари спрямо 5,2 на сто през януари, което говорител на Националното статистическо бюро Лиу Аихуа отдаде на сезонни фактори, свързани с китайската Нова година.

Премиерът Ли Цян обеща на годишното заседание на парламента по-рано този месец да промени модела на растеж на страната и да намали рисковете в имотния сектор и дълга на местните власти.

Гуверньорът на централната банка Пан Гуншън също заяви по-рано този месец, че все още има възможност за намаляване на коефициента на задължителните резерви (RRR) след обявеното понижаване с 50 базисни пункта през януари, което беше най-голямото от две години насам.

Очакванията за смекчаване на паричната политика в света също предлагат известно успокоение за надеждите на Китай да подсили широкия сектор на промишленото производство, въпреки че условията в много ключови развити страни изглеждат мрачни в краткосрочен план. Великобритания изпадна в рецесия през второто полугодие на миналата година, а Япония и еврозоната отчитат скромен растеж.

Държавните ръководители обещават да въведат още мерки за стабилизиране на растежа, след като предприетите стъпки от юни насам имаха само скромен ефект, но анализатори предупреждават, че фискалният капацитет на Пекин сега е много ограничен и отбелязват, че обръщението на Ли Цян на годишното заседание на парламента не е вдъхнало доверие на инвеститорите.

Много икономисти казват, че има риск Китай да изпадне в стагнация в японски стил по-късно през това десетилетие, ако властите не предприемат стъпки да преориентират икономиката към потребление на домакинствата и пазарно разпределение на ресурсите.

„Очакваме инерцията на икономиката да се подобри още в краткосрочен план предвид попътния вятър от политиката на стимули. Но това възстановяване може да се окаже краткотрайно заради структурни предизвикателства пред икономиката“, коментира Дзъчун Хуан, китайски икономист в Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още