IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да спадат въпреки мерките за подкрепа

Анализатори очакват леко подобрение на пазара през март

08:35 | 15.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай отбелязаха спад за осми пореден месец през февруари, сочат официални данни, публикувани в петък. Това показва, че крехкият имотен пазар все още не е достигнал дъното въпреки поредицата от мерки в подкрепа на сектора, предава Ройтерс.

Цените са намалели с 0,3% на месечна база в унисон със спада през януари, показват изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро.

На годишна основа те са спаднали с 1,4%, или по-бързо от свиването с 0,7% през януари. Това е най-голямото понижение от 13 месеца насам.

Имотният сектор влиза от една криза в следваща от 2021 г. насам, след като регулаторни мерки срещу високата задлъжнялост на китайските строителни компании доведоха до ликвидна криза.

До момента властите не са въвели големи стимули за подкрепа на строителните компании, а вместо това предприеха постепенни стъпки за съживяване на сектора с ограничени усилия.

Анализатори отдават пониженията на цените на слабия сезон и забавянето на дейността покрай осемдневната ваканция около китайската Нова година.

„Ще е нужно време преди търсенето, доходите на купувачите на жилища и доверието да се възстановят тази година“, коментира Джан Давей, анализатор в имотната компания Centaline, който очаква цените в големите градове да нараснат леко през март.

През януари Китай въведе механизъм „бял списък“, който изисква от банките да повишат кредитирането на жилищни проекти. Повече големи градове, включително Шанхай и Шънджън, също смекчиха ограниченията за покупките, за да привлекат купувачи на жилища.

Цените на жилищата са намалели в 59 града през февруари спрямо 56 предходния месец. Три четвърти от най-големите градове, включително Пекин и Шънджън, са регистрирали месечен спад на цените миналия месец.

„Спадащите цени на имотите ще създадат отрицателен ефект за богатството, действайки като насрещен вятър за потреблението“, коментира Лин Сон, главен икономист за Китай в ING.

„Мерки като отмяната на ограниченията за покупка, бели списъци с имотни проекти и понижаването на лихвите по петгодишните заеми през февруари с цел намаляване на лихвите по жилищните заеми са стъпки в правилната посока, но може да са нужни още политики за подкрепа“, допълва тя.

Миналия месец Китай обяви най-голямото в историята понижаване на лихвите по ипотечните кредити, за да подкрепи изпитващия затруднения имотен пазар.

Премиерът Ли Цян обеща в работен доклад на правителството му до парламента по-рано през март, да стабилизира имотния сектор с целенасочени мерки, като в същото време предостави финансиране за „оправдани“ проекти.

Икономистът от Hwabao Trust Ни Вън отбелязва, че продажбите в големите градове ще се подобрят през март, но остава да се види дали общите продажби на имоти са достигнали дъното.

Статистическото бюро ще публикува данни за имотните продажби и инвестициите в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още