IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай намаляват по-бавно със засилването на държавната подкрепа

11 от изследвани 70 града отбелязват ръст на цените на жилищата през януари

14:02 | 23.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай намаляват по-бавно както при новите, така и при съществуващите жилища през януари - първи признаци на подобрение от десет месеца насам, пише Ройтерс.

Цените на новите жилища в 70 града, без субсидираните от държавата жилища, са намалели с 0,37% миналия месец спрямо декември, когато отбелязаха понижение от 0,45%, сочат данни на Националното статистическо бюро. Подобрение има и на вторичния пазар, като спадовете на цените са били ограничени до 0,68%.

Спадът на цените на жилищата в Китай се забавя. Графика: Bloomberg LP Спадът на цените на жилищата в Китай се забавя. Графика: Bloomberg LP

Китай увеличава усилията си за борба с имотната криза, която е значителна спирачка за втората по големина икономика в света. China Evergrande Group получи заповед за ликвидиране от съд в Хонконг миналия месец, което е най-големият крах в тригодишното забавяне на пазара.

Цените на съществуващите жилища са нараснали в два града с ваканционни домове – Саня и Кунмин. Цените на новите жилища са се повишили в 11 града, предимно по-малки регионални центрове.

И на двата пазара броят на градовете с растящи цени на жилищата са се увеличили за първи път от десет месеца насам.

„Спадът на цените на жилищата може да е преминал най-тежкия си период“, коментира Ян Юдзин, директор на отдела за анализи в института за изследвания и развитие E-house Chinа.

Държавните ръководители засилиха натиска върху банките да увеличат заемите си за имоти чрез т. нар. бели списъци. Държавни кредитори са заделили поне 124 млрд. юана (17 млрд. долара) за заеми за имоти, които могат да получат подкрепа, съобщиха държавните медии тази седмица.

Редица жилищни проекти на строителни компании с ограничени ликвидни средства, включително Country Garden Holdings и Sunac China Holdings, са включени в списъците, съобщават компаниите. Властите призоваха също местните власти да подкрепят по-добре нуждите от финансиране на строителните компании чрез координация с банки.

Правителството повиши и подкрепата за изпитващия затруднения имотен сектор с най-голямото в историята понижение на ключовата референтна лихва по ипотечните кредити. Това ще позволи на повече градове да намалят минималните лихви по ипотеките, което може да привлече купувачи на жилища в момент на спад на цените.

Някои пазарни наблюдатели предупреждават, че значителният ръст на продажбите зависи от още по-силни политики. Леко намаляване на лихвите по ипотечните кредити не помага особено, коментира анализаторът от Centaline Group Group Джан Давей.

„Сегашните марки може да не са достатъчни за обръщането на пазара“, съгласен е и Лари Ху, ръководител на отдеа за икономиката на Китай в Macquarie Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Б.ас.и кошмарната снимка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още