IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата частна компания за жилищно строителство в Китай е песимистична за пазара

Country Garden очаква да завърши и предложи на пазара с 20% по-малко жилища през тази година в сравнение с 2024 г.

16:52 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата частна компания за жилищно строителство в Китай, Country Garden, очаква имотният пазар да остане слаб през 2024 г., а компанията може да я очакват още „тежки“ предизвикателства, съобщи ръководителят ѝ, цитиран от Ройтерс.

Country Garden, която спря да плаща дълга си по чуждестранни облигации на стойност 11 млрд. долара през октомври и удължи изплащането на дълга по местните си облигации миналата година, е сред дълъг списък със строителни компании, които са изправени пред ликвидни проблеми, след като бяха засегнати от дългова криза в средата на 2021 г.

На ежегодна вътрешна конференция в понеделник председателят Ян Хуейян заяви, че пазарът не се е възстановил според очакванията миналата година и все още е във фаза на корекция, става ясно от официалния акаунт на компанията в Weibo.

„Предизвикателствата пред компанията тази година може да са по-тежки, отколкото си представяме, трябва да отговорим спокойно“, заяви президентът на Country Garden Мо Бин.

Ян посочи, че очаква пазарът да се задържи на ниско ниво през 2024 г., но перспективите за различните градове и между държавните и частните компании ще се различават все повече.

Завършването и предлагането на нови жилища на пазара остава основен приоритет тази година, съобщи компанията, която очаква да осигури на купувачите 480 хил. жилища, с 20% по-малко спрямо 600 хил. жилища през 2023 г.

Миналия март Ян заяви, че компанията ще затвори всичките си странични бизнеси с изключение на строителството по договор – строителни проекти за други компании, както и бизнеса си със строителни роботи, в рамките на усилията си да подобри маржовете и да понижи разходите.

Country Garden съобщи в понеделник, че до момента е пуснала на пазара 28 вида роботи и е доставила 2890 жилища на клиенти.

Подразделението ѝ за строителство по договор е изградило 30 обекта на стойност 24,4 млрд. юана и е поставено на 11-о място в страната през 2023 г. от гледна точка на застроена площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още