IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски строителен гигант избегна задълбочаване на дълговата криза с ново плащане

Закъсалата Country Garden съобщи също, че ще продаде дела си в подразделение на Dalian Wanda, а парите ще отидат за преструктуриране на чуждестранния дълг

12:21 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Закъсалата китайска строителна компания Country Garden съобщи, че ще продаде малък дял в подразделение на Dalian Wanda на Dalian Wanda Group, а приходите от около 428 млн. долара ще отидат за преструктуриране на офшорния дълг на строителната компания, предава Ройтерс.

Продажбата на дела от 1,79% в оператора на молове Zhuhai Wanda Commercial Management на Dalian Wanda Commercial Management Group тласна нагоре книжата на Country Garden с 3% в търговията в четвъртък.

Цената на акциите на компанията се повиши и след като Country Garden, която спря да изплаща дълга си от 11 млрд. долара по чуждестранни облигации, направи плащане на стойност 800 млн. юана към местни притежатели на облигации, както показа публикуван късно в сряда документ.

Country Garden, която е най-голямата частна строителна компания в Китай, е в дългия списък от компании в сектора, които работят по предложения за преструктуриране на дълга или са ги представили на кредитори, след като спря да изплаща чуждестранния си дълг.

Dalian Wanda Group, която е най-голямата китайска компания за строителство на бизнес имоти, също е под силен натиск на фона на ликвидната криза в сектора, въпреки че не е спирала плащания по облигациите си.

Инвеститорите са съсредоточени по-конкретно върху въпроса дали тя може успешно да преговаря с инвеститори в Zhuhai Wanda, включително Country Garden, на които беше обещано, че акции за 40 млрд. юана ще бъдат изкупени обратно, ако подразделението не осъществи IPO в Хонконг тази година.

Zhuhai Wanda управлява 494 мола в Китай. Тя обаче не притежава активите.

Във вторник Dalian Wanda постигна споразумение с тези инвеститори, което включва също компанията за частни капиталови инвестиции PAG да реинвестират в Zhuhai Wanda в края на годината, след като си върнаха платените суми за първоначалния им дял.

Новото споразумение ще означава, че комбинираният дял на PAG и други съществуващи инвеститори в Zhuhai Wanda ще нарасне до 60% спрямо по-ранно ниво от 21 на сто, показаха документите за IPO на Zhuhai през юни.

Делът на президента на Dalian Wanda Group Ван Дзянлин, притежаван чрез Wanda Commercial и друга компания, ще намалее до 40% спрямо около 79% преди това.

Country Garden съобщи, че е избрала да продаде дела си в Zhuhai Wanda сега заради „значителна несигурност“ около бъдещо излизане от сделката. Тя допълни, че ще понесе загуба от 160 млн. юана заради продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още