IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за плащане по чуждестранния дълг на Country Garden изтече, означава ли това дефолт?

В сряда Country Garden потвърди очакванията си, че няма да успее да изпълни всичките си задължения по чуждестранния дълг

14:35 | 18.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крайният срок за лихвеното плащане на стойност 15 млн. долара на Country Garden изтече без нито дума за извършено плащане. Това засилва очакванията, че най-голямата частна строителна компания в Китай е изпаднала в дефолт по чуждестранния си дълг със задълбочаването на проблемите в имотния сектор в страната, предава Ройтерс.

Липсата на плащане ще предизвика дефолт и по други облигации на Country Garden, както е обичайно при облигационни договори. Компанията има чуждестранни облигации на стойност почти 11 млрд. долара и спиране на плащанията ще открие пътя към едно от най-големите корпоративни преструктурирания на дълг в Китай.

Един притежател на облигации от въпросния транш, пожелал да остане анонимен, тъй като информацията е поверителна, заяви, че не е получил плащане по лихвата с изтичането на 30-дневния гратисен период.

В сряда Country Garden потвърди, че очаква да не успее да изпълни всичките си задължения по чуждестранния си дълг и изрази надежда, че ще се намери „цялостно“ решение на затрудненията ѝ.

Съобщението ѝ не отговори пряко на въпроса дали компанията е изпаднала в дефолт, а нейни представители отказаха коментар.

„Ако не платят в рамките на гратисния период, това ще означава спиране на плащанията по дълга“, коментира Седрик Римо, анализатор в независимата компания за облигационни анализи GimmeCredit, имайки предвид пропуснато плащане от Country Garden.

Множество други китайски строителни компании спряха плащания по дълга си под натиска на ликвидни проблеми от 2021 г. насам, когато правителството въведе мерки за справяне с високите нива на дълг в сектора.

Индустрията съставлява една четвърт от икономическата дейност в Китай, а продължителните ѝ затруднения се отразяват тежко на втората по големина икономика в света, като често разтърсват световните финансови пазари.

Пропуснатото плащане от Country Garden се случва след започналото разследване срещу президента на закъсалата China Evergrande, която също спря да обслужва дълговете си и е в центъра на дълговата криза в сектора.

„Голямата разлика между Country Garden и Evergrande е, че първата винаги е била „по-доброто дете“, коментира Ферн Ван, старши анализатор в KT Capital Group.

Тя допълва, че Country Garden е сред малкото големи строителни компании, които са изпълнили и трите изисквания за дълговото съотношение, въведени през 2021 г., докато Evergrande не е изпълнила нито едно.

Очаква се преструктуриране на дълга

Вялото търсене на жилища и понижаването на цените на имотите на фона на по-широкото забавяне на икономиката обаче означават, че относително стабилни някога строителни компании като Country Garden сега изпитват затруднения.

Книжата на компанията поевтиняха с около 70% от началото на тази година, въпреки че леко се стабилизираха в сряда с ръст от 2,7%.

Доларовите ѝ облигации в момента се търгуват за около 6 цента спрямо 70 цента в началото на годината, сочат данни на компанията LSEG. А притежатели на облигации очакват дългът да бъде преструктуриран.

„Готови сме да си тръгнем с известни загуби, но се надяваме процесът по преструктуриране да бъде ефективен и по-безболезнен в сравнение с други компании като Evergrande“, коментира американска компания за управление на активи, която притежава доларови облигации на Country Garden.

Анализаторът от CreditSights Никълъс Чън отбелязва, че преструктурирането на дълга вероятно ще изисква дълго чакане от кредиторите на Country Garden и допълва, че друга строителна компания, Sunac, чието преструктуриране беше одобрено неотдавна, се е нуждаела от най-малко година и половина, за да го подготви.

Но Country Garden е в по-добра форма по местния си дълг, след като получи известна отсрочка с удължаване на плащанията с три години по осем облигации на стойност 10,8 млрд. юана (1,5 млрд. долара).

Затрудненията в сектора продължават да засягат и други строителни компании. Облигациите на Gemdale поевтиняват от вторник, след като оставката на президента ѝ предизвика нови опасения, че и тя може да изпита финансови проблеми.

Gemdale обясни оставката със здравословни причини и допълни, че тя няма да се отрази съществено върху дейностите ѝ.

Китай въведе редица мерки за подкрепа през последните месеци, за да съживи имотния пазар, но те все още не водят до положителни резултати.

Публикувани в сряда данни показаха, че инвестициите в имоти в Китай са намалели с 9,1% през деветмесечието на годината. Продажбите от гледна точка на разгъната застроена площ са спаднали със 7,5 на сто.

Данните за цените на жилищата на национално ниво през септември ще бъдат обявени в четвъртък. През август те намаляха с 0,3 на сто на месечна база, най-бързия темп от десет месеца насам.

Мрачните перспективи пред имотния пазар в Китай вероятно ще влошат условията, които чуждестранните кредитори може да бъдат принудени да приемат с преструктурирането на дълга.

Строителни компании, съставляващи 40% от продажбите на жилища в Китай, спряха плащания по дълговите си задължения от 2021 г. насам, сочат данни на JPMorgan. Тези компании, предимно частни, са емитирали чуждестранни облигации с висока доходност на стойност около 110 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още