IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Evergrande е под полицейско наблюдение, рискът за ликвидация на компанията расте

Друга голяма строителна компания, Country Garden, има краен срок до днес да направи лихвено плащане по облигация

11:41 | 27.09.23 г. 5
Президентът на China Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на China Evergrande Хуей Ка Йен. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на China Evergrande Хуей Ка Йен е поставен под полицейско наблюдение, което поражда още съмнения за бъдещето на изпитващата затруднения строителна компания, докато се опитва да предотврати все по-голямата вероятност от ликвидация, съобщават Bloomberg и Ройтерс.

Според съобщението, което се позовава на запознати с въпроса източници, Хуей Ка Йен, който основава Evergrande през 1996 г. в южния град Гуанджоу, е бил отведен от полицията по-рано този месец и е под наблюдение на определена локация.

Не е ясно защо Хуей е поставен под наблюдение, съобщава Bloomberg и допълва, че ходът е вид полицейско действие, което не е равносилно на официално задържане или арест и не означава, че срещу Хуей ще бъдат повдигнати обвинения за престъпление.

Evergrande е най-задлъжнялата строителна компания в света и е в центъра на безпрецедентна ликвидна криза в имотния сектор в Китай, който съставлява около една четвърт от втората по големина икономика в света.

Компанията, която преди време беше водеща по продажби в Китай, изпадна във финансова криза, която стана публично достояние през 2021 г. и оттогава тя и още няколко строителни компании в страната спряха да обслужват чуждестранния си дълг на фона на забавянето на продажбите на жилища и по-малкото нови източници за набиране на средства.

Поставянето на Хуей под наблюдение се случва в момент, когато планът на компанията за преструктуриране на чуждестранния ѝ дълг, ключов за оцеляването ѝ на фона на задушаващата ликвидна криза, изглежда е напът да се провали, а перспективите да бъде ликвидирана стават все по-големи.

Ройтерс съобщи във вторник, че голяма група чуждестранни кредитори на Evergrande планира да се присъедини към съдебната петиция за ликвидация, заведена срещу строителната компания, ако тя не предложи нов план за преструктуриране на дълга до края на октомври.

До плана се стигна, след като компанията разтърси пазарите в неделя със съобщението си, че не е могла да емитира нови облигации като част от преструктурирането на дълга си заради регулаторно разследване срещу основното ѝ китайско подразделение Hengda Real Estate.

В отделно съобщение в понеделник Hengda информира, че не е успяла да плати главницата и лихва по облигация за 4 млрд. юана (547 млн. долара), дължими до крайния срок 25 септември.

Книжата на Evergrande поскъпнаха с 1,3% в следобедната търговия в Хонконг в сряда, а хонконгският индекс на листнатите строителни компании от континенталната част на Китай остана почти без промяна спрямо края на предходната сесия.

Лихвено плащане

Новите затруднения пред Evergrande се случват в момент, когато инвеститорите са фокусирани върху друга голяма китайска строителна компания, Country Garden, която има нов краен срок да изплати лихва по облигация в сряда.

Лихвата от 40 млн. долара с 30-дневен гратисен период е обвързана с облигация на стойност 1 млрд. долара с падеж през януари и е новото предизвикателство с плащанията пред Country Garden в момент, когато строителната компания се стреми да избегне дефолт.

Водещата частна строителна компания в Китай, чиито финансови проблеми влошиха перспективите пред имотния сектор и принудиха Пекин да обяви поредица от мерки за подкрепа през последните няколко седмици, успя да избегне спиране на плащанията този месец.

Чуждестранните кредитори очакват Country Garden да отложи лихвеното плащане в сряда, като използва гратисния период, за да създаде планове за преструктуриране на целия си чуждестранен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 месеца
Здравейте, следя какво става с тази компания и благодаря за статията, НО ... приемете го като градивна критика:1. Евъргранде няма да бъде в ликвидация, а обявена в несъстоятелност. Разликата е огромна.2. Дайте нетния размер на дълговете де. По последни данни е към 350-400 милиарда долара. Това е дълг, който може да потопи и Китай.Развитието ... обявяването в несъстоятелност на Евъргранде ще бъде събитие с размерите на цунами за целия свят, а за България специално и потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
nikiangel
преди 7 месеца
Е нали имотите само нагоре, клиентите се бият кой да купи пръв и наддават. Пък какво излиза, *** Кайен под полицейски надзор, фалити? Да дойде да построи в София 5-6 блокчета и ще върже бюджета с печалбата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Когато прилива изчезне можете да видите кой е плувал гол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Шефът на най-голямата банка в света ,с коментар ,с днешна дата -Шeфът нa РМоrgаn: Koгaтo пpиливът изчeзнe, мoжeтe дa видитe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още