IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спънка в плановете на Evergrande засилва натиска над китайския имотен сектор

Компанията съобщи, че не е успяла да емитира нов дълг заради продължаващо разследване срещу неин филиал

14:44 | 25.09.23 г. 1
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Поредните проблеми на китайския строителен предприемач China Evergrande Group да затвърди дългоочаквания си план за преструктуриране на дълга доведе до разпродажби на акциите на компанията и на нейни конкуренти в понеделник, предизвиквайки нови притеснения за изпадналия в криза имотен сектор на страната, предава Ройтерс.

Evergrande, която е най-задлъжнялата имотна компания в света и се превърна в символ на имотната криза в Китай, се стреми да получи одобрението на кредиторите си за план за преструктуриране на дълга, след като спря да го обслужва през 2021 г.

Според обявен през март тази година план Evergrande предлага варианти на чуждестранните си кредитори, включващи размяна на притежавания в момента дълг с нови облигации с падеж между 10 и 12 години.

Късно в неделя изпитващата затруднения строителна компания неочаквано съобщи, че не е успяла да емитира нов дълг заради продължаващо разследване срещу основния ѝ местен филиал Hengda Real Estate Group.

Hengda съобщи миналия месец, че е разследвана от регулатора на ценните книжа в Китай за възможно нарушаване на правилата за разкриване на информация.

Цената на акциите на Evergrande се срина с 24% в понеделник, а индексът на имотния сектор в хонконгския Hang Seng отбеляза спад от 3,7%.

„Планът на компанията за преструктуриране на дълга е блокиран и не може да стигне по-далеч“, коментира Стивън Люн, директор по продажбите в компанията UOB Kay Hian в Хонконг. „Други варианти като конвертиране на дълг в акции на други листнати подразделения също изглеждат неработещи сега“, допълва той.

Преструктурирането на чуждестранния дълг на Evergrande се отнася за общо 31,7 млрд. долара, включително облигации, допълнителни гаранции и задължения за повторно изкупуване, което го превръща в едно от най-големите подобни упражнения в света.

Новите затруднения пред строителната компания слагат край на краткия отдих за китайския имотен сектор, който съставлява около една четвърт от икономиката, благодарение на мерките за подкрепа на Пекин и постигнатите сделки за дълга от други две големи строителни компании с техните кредитори.

„Притесненията за финансовата стабилност на строителните компании продължават да помрачават имотния сектор, особено по-малките строителни компании, които работят по много малко имотни проекти“, допълва Люн.

Редица водещи китайски строителни компании спряха плащания по чуждестранния си дълг, след като имотният сектор беше обхванат от безпрецедентна ликвидна криза през 2021 г., когато регулаторите се опитаха да овладеят стимулирания с дълг бум на строителния сектор.

Много от строителните компании, които спряха да обслужват дълга си, се опитват да получат одобрение от чуждестранните си кредитори на планове за преструктуриране на дълговете си, за да избегнат хаотичен срив или да бъдат принудени да започнат процедури по ликвидация.

Не много от тези планове са успешни.

Строителната компания China Oceanwide Holdings, която не е успяла да изпълни дълговите си задължения, съобщи в уведомление до борсата в понеделник, че съд на Бермудските острови ѝ е наредил да разформирова компанията и е назначил ликвидатори.

Новата спънка пред плана на Evergrande за преструктуриране на дълга отваря нов фронт за строителната компания, само седмица след като полицията задържа нейни служители в подразделението за управление на богатството.

По-рано този месец Evergrande съобщи, че е отложила вземането на решение за преструктуриране на чуждестранния си дълг от септември за следващия месец, за да позволи на притежателите на неин дълг за обмислят предложението ѝ.

Evergrande се нуждае от одобрението на над 75% от притежателите на всеки клас дълг, за да бъде счетен планът за успешен.

Развитието при Evergrande се случва в момент, когато строителни компании като Country Garden се опитват да избегнат спиране на плащанията. Това продължава да подлага на натиск нагласите на купувачите на жилища въпреки мерките в подкрепа на сектора и стимулиране на търсенето на имоти от Пекин.

Към края на август общата площ на непродадените жилища в страната е достигнала 648 млн. кв. м, показаха нови данни на Националното статистическо бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
"Розите са червени,,големите паднаха в пропастта,,но ние сме от брокери убедени,,че сме остров на стабилността"-Стихотворение от неизвестен български брокер на имоти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още