IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И всичките 1,4 млрд. китайци не могат да запълнят свободните жилища в страната

Експерти дават различни оценки за броя свободни имоти на пазара, като някои смятат, че сегашният брой е достатъчен за 3 млрд. души

17:33 | 23.09.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори цялото население на Китай от 1,4 млрд. души няма да е достатъчно, за да се запълнят всички празни апартаменти в страната, заяви в събота бивш държавен служител, цитиран от Ройтерс.

Секторът на недвижимите имоти в Китай, който някога беше стълб на икономиката, е в низходяща спирала от 2021 г. насам, когато гигантът в областта на недвижимите имоти China Evergrande Group не изпълни дълговите си задължения след затягане на контрола върху новите заеми.

Известни строителни предприемачи като Country Garden Holdings и до днес продължават да са на ръба на неизпълнението, което се отразява на настроенията на купувачите на жилища.

Към края на август общата площ на непродадените жилища в страната възлиза на 648 млн. квадратни метра, сочат последните данни на Националното статистическо бюро. Според изчисленията на Ройтерс това се равнява на 7,2 млн. жилища, като се изхожда от средния размер на жилището от 90 кв. м.

В това число обаче не влизат многобройните жилищни проекти, които вече са продадени, но все още не са завършени поради проблеми с паричните потоци, както и множеството жилища, закупени от спекуланти по време на последния подем на пазара през 2016 г., които остават празни, и които заедно съставляват по-голямата част от неизползваните площи, смятат експертите.

"Колко са свободните жилища в момента? Всеки експерт дава много различно число, като най-крайните смятат, че сегашният брой свободни жилища е достатъчен за 3 млрд. души", заяви Хе Кенг, бивш заместник-ръководител на статистическото бюро.

"Тази оценка може да е малко голяма, но 1,4 млрд. души вероятно не могат да ги запълнят", каза той на форум в южния китайски град Дунгуан, сочи видео, публикувано от официалната медия China News Service.

Негативното му мнение за икономически значимия сектор, изразено по време на публичен форум, е в рязък контраст с официалната държавна теза, че китайската икономика е "устойчива".

"От време на време се появяват всевъзможни коментари, предсказващи срив на китайската икономика, но това, което се е сринало, е подобна реторика, а не китайската икономика", заяви говорител на външното министерство на неотдавнашна пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Хаха, следва опулени жълти физиономии и миризма на ферментирал чревен екстракт. Кво беше, кога китай щеше да изпреварва Европа или САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
До: Моабет да става ... да внесат , ама германците не ходят в Поднебесната кинкалерия кинкалерия , докато китайците при първа възможност , след като получат изходна виза , гледат в Германия да идат ... що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
Моабет да става
преди 7 месеца
Да си внесат германци. Те имат проблем с жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Chukan Kirilov
преди 7 месеца
Е такива са ни всичките чиновници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още