IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите не свършват за две от най-големите строителни компании в Китай

Country Garden е изправена пред нов наближаващ краен срок за лихвено плащане, а книжата на Evergrande поевтиняха рязко след ареста на нейни ръководители

14:54 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпитващата затруднения китайска строителна компания Country Garden е изправена пред ново ликвидно изпитание заради крайния срок в понеделник, когато трябва да изплати лихви за 15 млн. долара, свързани с чуждестранна облигация, предава Ройтерс. По-рано този месец компанията два пъти избегна спиране на плащанията по дълга си в последната минута, припомня агенцията.

Водещата частна строителна компания в Китай, чиито финансови затруднения влошават перспективите пред имотния сектор и принудиха Пекин да обяви поредица от мерки за подкрепа, ще има 30-дневен гратисен период да плати лихвата, преди да бъде счетено, че е спряла да изплаща дълга си.

Ако Country Garden не плати 15-те милиона долара преди края на гратисния период в средата на октомври, главницата ще стане дължима незабавно и неуспех с обслужването ѝ ще предизвика кръстосан дефолт, казва Сандра Чоу, един от ръководителите на отдела за анализи за Азиатско-Тихоокеанския регион в CreditSights.

„Ще бъде наистина трудно“ за Country Garden да изпълни дълговите си задължения заради спадащите нива на ликвидни средства в момент, когато продажбите на имоти във втората по големина икономика в света остават много слаби, отбелязва Чоу.

Миналия месец Country Garden предупреди за опасности от спиране на плащанията, ако финансовото ѝ представяне продължи да се влошава. Тя има дълг за 108,7 млрд. юана (14,9 млрд. долара), който трябва да изплати за 12 месеца, но разполага с кешови наличности от едва около 101 млрд. юана към юни.

Компанията избегна спиране на плащанията, след като получи одобрение от кредиторите си да удължи плащанията по частна местна облигация - сериозно облекчение за изпитващата затруднения строителна компания и за целия обхванат от криза имотен сектор.

През август строителната компания пропусна лихвени плащания за 22,5 млн. долара по две доларови облигации, но успя да преведе средствата преди края на гратисния период по-рано този месец, като избегна дефолт.

Миналата седмица притежатели на местни облигации одобриха удължаване на изплащането на други седем облигации на Country Garden с три години.

Според мнозина кредитори компанията ще трябва да преструктурира чуждестранния си дълг, ако не получи скоро ликвидна подкрепа.

Някои кредитори по чуждестранни облигации започнаха разговори с базираната в Ню Йорк адвокатска кантора Kobre & Kim и с базираната в Лондон Ashurst и се стремят да създадат групи, в случай че строителната компания се опита да преструктурира дълга си.

Проблемите за друга голяма строителна компания в Китай, China Evergrande Group, също продължават. Книжата на компанията поевтиняха с 25% в понеделник, след като полицията задържа някои служители в подразделението ѝ за управление на богатството, пише Ройтерс.

Evergrande, която е най-задлъжнялата имотна компания в света, е в центъра на кризата в имотния сектор в Китай. Търговията с акции на компанията беше спряна за 17 месеца до 28 август.

При протести от недоволни инвеститори в централата на Evergrande в Шънджън през 2021 г. Ду Лиан беше посочен от служители като генерален мениджър и представител на подразделението за управление на богатството на компанията.

„Неотдавна публичните органи за сигурност предприеха принудителни наказателни мерки срещу Ду и други заподозрени в престъпления лица в Evergrande Financial Wealth Management“, съобщи полицията в южния град Шънджън в социалните мрежи в събота вечерта.

Книжата на компанията поевтиняха до 0,465 хонконгски долара в сутрешната търговия, най-ниското им ниво от две седмици. Те ограничиха загубите си до 11% спрямо спада с 0,9 на сто на по-широкия индекс Hang Seng.

Миналия месец китайската компания обяви нетна загуба от 33 млрд. юана (4,5 млрд. долара) за периода януари-юни спрямо загуба от 66,4 млрд. юана през същия период на предходната година.

По-рано този месец Evergrande съобщи, че е отложила вземането на решение за преструктуриране на чуждестранния си дълг от септември за следващия месец, за да даде на притежателите на нейни облигации още време да обмислят плана ѝ за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още