IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на акциите на Evergrande заличи 2 млрд. долара от пазарната ѝ стойност

Търговията с книжата на закъсалия китайски строителен предприемач бе възобновена в понеделник

12:52 | 28.08.23 г.
Проект на Evergrande. Снимка: Bloomberg
Проект на Evergrande. Снимка: Bloomberg

Пазарната капитализация на китайската строителна компания China Evergrande Group се стопи с 2 млрд. долара, или 80%, в понеделник, след като търговията с акциите ѝ беше подновена - решаваща стъпка за най-задлъжнялата фирма за недвижими имоти в света, която се опитва да преструктурира чуждестранния си дълг, предаде Ройтерс.

Evergrande е в центъра на кризата в сектора на недвижимите имоти в Китай, в която от края на 2021 г. се наблюдава поредица от неизпълнения на дългове, а акциите ѝ бяха спрени от търговия за 17 месеца.

Строителният предприемач е в процес на получаване на одобрения от кредиторите и съдебно разрешение на плана си за преструктуриране на дълга.

В подадена в понеделник информация Evergrande заяви, че срещите по схемата с кредиторите ще бъдат отложени от 28 август за 26 септември, тъй като "е от решаващо значение всички... кредитори да разберат процеса на предложеното преструктуриране и условията".

Evergrande се нуждае от одобрението на над 75% от притежателите на всеки клас дълг, за да бъде одобрен планът, който предлага на кредиторите кошница от възможности за замяна на дълга с нови облигации и инструменти, обезпечени с нейни акции и акции на нейните регистрирани в Хонконг подразделения.

В следобедната сесия акциите на дружеството, регистрирани в Хонконг, поевтиняха със 79% до 0,35 хонконгски долара за брой, ограничавайки спада от 87% при откриването. Пазарната капитализация се сви до 4,6 млрд. хонконгски долара (586,38 млн. щатски долара) от 21,8 млрд. хонконгски долара (2,78 млрд. щатски долара) при последната търговия.

Търговията с акции на дружеството беше спряна на 21 март 2022 г. и беше възобновена, след като компанията заяви, че е изпълнила всички условия на Хонконгската фондова борса.

Търговията с акции на нейните подразделения China Evergrande New Energy Vehicle Group и Evergrande Property Services Group беше възобновена през последния месец след 16-месечно прекъсване.

Ако спирането беше продължило 18 месеца, компанията щеше да бъде изправена пред отписване от борсата.

"Занапред нещата ще продължат да бъдат трудни както за операциите, така и за представянето на акциите", заяви Стивън Люнг, директор на UOB Kay Hian в Хонконг. "Надеждата, че Evergrande ще може да разчита на продажбата на къщи, за да изплати дълга си, е слаба, тъй като купувачите на жилища ще предпочетат държавни строителни предприемачи, а и компанията няма да може да се възползва от политиките за стимулиране на икономиката".

През 2017 г. пазарната капитализация на Evergrande достигна исторически връх от близо 420 млрд. хонконгски долара.

Търговията бе възобновена и след като в неделя строителният предприемач отчете по-малка нетна загуба за първата половина на годината поради нарастване на приходите.

Задълженията му са намалели с 2% до 2,39 трлн. юана (328,14 млрд. долара) през шестмесечието, докато общите активи са се свили с 5,4% до 1,74 трлн. юана.

В дългоочаквания отчет за приходите си от миналия месец Evergrande обяви комбинирана нетна загуба от 81 млрд. долара за 2021 и 2022 г. в сравнение с печалба от 8,1 млрд. юана през 2020 г.

Китайската компания заяви, че способността му да продължи дейността си ще зависи от успешното прилагане на плана за преструктуриране на външния дълг и от успешните преговори с останалите кредитори за удължаване на срока на изплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още