IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В нов опит да подкрепи икономиката си Китай смекчи правилата за покупка на жилище

Хора с изплатен ипотечен кредит може отново да бъдат считани за купувачи на първи дом

13:34 | 25.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай обяви допълнително смекчаване на ипотечните си политики, за да спре спада на жилищния си пазар и да съживи растежа във втората по големина икономика в света, предава Bloomberg.

Страната предлага местните власти да могат да отменят привилото, което не позволява хората, които вече са имали ипотечен кредит, дори той да е напълно изплатен, да бъдат считани за купувачи на първо жилище в големите градове, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа, като се позова на министерството на жилищата и развитието на градските и селските райони, Китайската народна банка и Националната администрация за финансово регулиране.

Градските власти могат да имат свобода дали да адаптират политиката, се казва в съобщението.

Имотният сектор в Китай преживява сътресения и рисковете се разпространяват към финансовата система на страната на стойност 60 трлн. долара. Съществуващите политики на Китай не водят до ръст на имотния пазар, спадовете в страната продължават и застрашават целта на правителството за икономически растеж от 5%.

То също така съобщи, че ще удължи до края на 2025 г. отстъпките от данъка върху личните доходи за хора, които са купили ново жилище в рамките на една година, след като са продали стар имот, съобщи министерството на финансите.

„Мерките със сигурност са положителни и подкрепят търсенето на жилища. Но от гледна точка на въздействието от тях върху имотния пазар ни трябва още време за възстановяване на доверието и на нагласите на фона на спадащите цени на жилищата. Все още не сме на повратна точка“, коментира Брус Панг, главен икономист и ръководител на отдела за анализи за Китай в JLL.

Строителната компания Country Garden, която преди време беше стълб на имотната индустрия, е на ръба на дефолт, а това показва, че нито една компания не е твърде голяма, за да рухне. Други строителни компании също са на ръба, цените на жилищата в по-малките градове се сриват, а сенчестата банка Zhongrong International Trust пропусна плащания по десетки инвестиционни продукти с висока доходност този месец, предизвиквайки протести пред централата си в китайската столица.

В най-малко десет от най-големите градове купувачи на жилища, които са теглили ипотечен кредит, но не притежават жилище, трябва да плащат по-високи първоначални вноски и да се съобразяват с по-големи ограничения при кредитирането. Това потиска търсенето, тъй като тези хора са третирани като купувачи на второ жилище.

В столицата Пекин купувач на второ жилище трябва да плати първоначална вноска, равняваща се на 80% от стойността на имота. За купувачите на първо жилище тя е 40%.

Първоначална вноска за хората, които вече са теглили ипотечен кредит, дори ако той е напълно изплатен. Таблица: Bloomberg Първоначална вноска за хората, които вече са теглили ипотечен кредит, дори ако той е напълно изплатен. Таблица: Bloomberg

Ръководител на жилищната политика в страната призова миналия месец финансовите регулатори и кредиторите да увеличат усилията за съживяване на имотния сектор, като призова купувачите на жилища, които са изплатили предишни ипотечни кредити, да бъдат считани за купувачи на първи дом.

Строителните компании изпитват недостиг от 62 трлн. юана (8,5 млрд. долара), за да отговорят на финансовите си задължения, сочи доклад на Australia & New Zealand Banking Group.

Според официалната статистика цените на жилищата отбелязват стабилни месечни спадове от под 1%, но брокери на недвижими имоти съобщават за намаляване на цените с 15% или повече в някои райони през последните две години. Макар че спадът на цените на жилищата подкрепя усилията на Пекин за достъпност на имотите, той подкопава доверието на потребителите.

Имотният дълг, две трети от който са ипотечни кредити, а останалото задължения на строителните компании, съставлява 48% от БВП на страната и достига 58 трлн. юана, сочат данни на Goldman Sachs. Макар че ипотечните кредити за домакинствата са по-малка заплаха за банките заради високите изисквания за първоначална вноска, кредити на стойност 2 трлн. юана в Китай може да станат лоши, главно заради рискове пред предприемачите, допълват авторите на доклада.

Bloomberg обобщава съществуващите мерки в подкрепа на пазара на имоти:

- По-ниски лихви по ипотечните кредити за купувачи на първо жилище, ако цените на новопостроените жилища спадат три поредни месеца;

- Таван на национално равнище върху комисионите за имоти в подкрепа на търсенето;

- Разрешение компаниите за частни капиталови инвестиции да набират пари за жилищни проекти;

- Обещание за специални заеми на стойност 200 млрд. юана (27 млрд. долара), за да се гарантира, че блокирани жилищни проекти ще бъдат завършени;

- План от 16 точки, обявен през ноември, който включва от мерки в отговор на ликвидната криза до смекчаване на изискванията за първоначална вноска за купувачите на жилища.

На 15 август централната банка предприе най-голямото понижаване на водещата си лихва от три години насам, за да предостави някои стимули.

В по-дългосрочен план застаряващото население на Китай и забавянето на урбанизацията означават, че страната едва ли ще се върне към дните на силен растеж на имотния пазар. Стремежът на президента Си Дзинпин за „общ просперитет“ означава също, че правителството няма да насърчава спекулативното купуване на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още