IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови проблеми за Китай: цените на новите жилища спадат за първи път тази година

Очаква се държавните ръководители на страната да предприемат по-смели мерки в подкрепа на имотния сектор

08:27 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са намалели за първи път тази година през юли. Това са поредните разочароващи данни, които показват, че по-широката икономика е загубила бързо инерция и подчертават колко неотложно е да се предостави по-смела подкрепа от държавните ръководители за стабилизиране на дейността, пише Ройтерс.

Спадът от 0,2% на месечна база е отчетен, след като през юни цените останаха непроменени, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро. Те са намалели с 0,1% спрямо година по-рано, след като останаха без промяна през юни.

Спадът на цените на жилищата се случва на фона на задълбочаването на дълговата криза в големи строителни компании, свиването на инвестициите в имоти и на продажбите на жилища. Повечето анализатори очакват нов спад на цените на жилищата и на продажбите през идните месеци, а това създава предизвикателство за държавните ръководители, тъй като много сектори от икономиката са изправени пред засилване на натиска на фона на слабото търсене.

Публикувани във вторник данни засилват слабите икономически показатели през последния месец и предизвикаха призиви от наблюдатели в Китай властите да вземат по-силни мерки за подкрепа, за да спрат забавянето на растежа.

Имотният сектор в Китай, който преди време беше стълб на икономическия растеж, продължава да изпитва затруднения въпреки удължаването на финансовата подкрепа за строителните компании и стимулите за купувачите на първо жилище и за хората, които искат да се сдобият с по-голям имот.

Сред 70 изследвани града 49 са отбелязали спадове на цените на новите жилища на месечна база през юли спрямо 38 предишния месец.

Миналия месец ръководителите на Китай обещаха на заседание на Политбюро да коригират имотните политики. Жилищният регулатор също призова да се положат усилия за подкрепа на сектора например чрез по-ниски лихви по жилищните заеми и първоначални вноски за купувачите на първи дом и за смекчаване на ограниченията в ипотечното кредитиране на хора, които искат да се нанесат в по-добър дом.

Някои градове, включително Джънджоу, вече смекчиха редица имотни ограничения в усилията си да подобрят нагласите. Главните градове на провинции като Сиан и Фуджоу обмислят намаляване на първоначалните вноски за местни жители, които ще купят вторите си апартаменти.

„Продължаваме да очакваме още мерки за смекчаване на ограниченията на жилищния пазар през идните месеци, включително ново намаляване на първоначалните вноски и разхлабване на ограниченията пред покупките в големи градове“, коментират икономисти от Goldman Sachs в съобщение до клиенти.

Но повечето икономисти очакват низходящата тенденция при продажбите на жилища и цените да се запази за известно време.

„Не се очаква значително подобряване на имотния пазар през август“, казва Вън Тао, ръководител на отдела за икономиката на Азия и главен икономист за Китай в UBS Investment Bank.

„Без допълнително голямо смекчаване на паричната политика и/или фискална подкрепа продажбите на имоти и инвестициите може да отслабнат още и да останат на дъното за по-дълго от очакваното в нашия базов сценарий“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още