IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-задлъжнялата строителна компания в света свива наполовина загубата през първото полугодие

Приходите на Evergrande, която е в центъра на кризата в имотния сектор в Китай, са нараснали с 44% на годишна база

17:21 | 27.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в света, обяви в неделя по-малка нетна загуба за първото полугодие благодарение на ръста на приходите си, предава Ройтерс.

Evergrande съобщи, че загубата ѝ от януари до юни е достигнала 33 млрд. юана (4,53 млрд. долара) спрямо 66,4 млрд. юана през същия период година по-рано.

Строителната компания е в центъра на кризата в имотния сектор в Китай, която доведе от края на 2021 г. до поредица от спрени плащания по дълговете, незавършени домове и доставчици, които не са получили заплащането си. Всичко това засегна доверието на потребителите във втората по големина икономика в света.

Пропуснато лихвено плащане по доларови облигации от най-голямата частна строителна компания в Китай Country Garden засили притесненията от зараза на икономиката, която вече е отслабена от вяло вътрешно и чуждестранно търсене, забавяне на заводската активност и ръст на безработицата.

В отчета си, публикуван в неделя, Evergrande съобщи, че приходите ѝ през първото полугодие са нараснали с 44% спрямо година по-рано до 128,2 млрд. юана, тъй като компанията „планираше активно възобновяване на продажбите и успешно се възползва от краткия бум на имотния пазар в началото на годината“. Кешовите наличности са намалели с 6,3% до 13,4 млрд. юана.

Задълженията леко са се свили до 2,39 трлн. юана спрямо 2,44 трлн. юана в края на 2022 г., а общите активи също са намалели до 1,74 трлн. юана спрямо 1,84 трлн. юана към края на миналата година.

Строителната компания обяви комбинирана нетна загуба от 81 млрд. долара за 2021 и 2022 г. в дълго отлаган доклад миналия месец спрямо печалба от 8,1 млрд. юана през 2020 г.

Подобно на предишните два финансови отчета на Evergrande одиторът Prism Hong Kong and Shanghai не е публикувал заключения за доклада заради множество несигурни данни, свързани с бизнеса, включително за бъдещите парични потоци.

Evergrande съобщи, че способността ѝ да продължи да работи ще зависи от успешното прилагане на плана за преструктуриране на чуждестранния дълг и от успешните проговори с останалите кредитори за удължаване на сроковете за изплащане на заемите.

В петък Evergrande съобщи, че е изпълнила „надлежно“ борсово указание, така че търговията с листнатите ѝ в Хонконг акции да бъде възобновена и е поискала възобновяване на 28 август.

Търговията с акциите на компанията беше спряна през март м. г. в очакване на резултатите за 2021 и 2022 г. и изхода от въпроси като разследване на депозити за 13,4 млрд. юана, иззети от филиал на Evergrande.

Компанията поиска защита от фалит в САЩ по-рано този месец в рамките на една от най-големите операции в света по преструктуриране на дълг.

Съдилища в Хонконг и на Каймановите острови ще решат в началото на септември дали да одобрят план за преструктуриране на чуждестранния дълг, включващ инструменти за 31,7 млрд. долара. Кредиторите гласуваха плана миналата седмица, а строителната компания все още не е обявила резултата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още