IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори на Country Garden потвърдиха, че компанията е пропуснала лихвено плащане

Най-голямата частна строителна компания в Китай стана поредната жертва на кризата в имотния сектор в страната

14:30 | 19.10.23 г.
Жилищни сгради в строеж в проект на Country Garden в провинция Гуанджоу. Снимка: Bloomberg LP
Жилищни сгради в строеж в проект на Country Garden в провинция Гуанджоу. Снимка: Bloomberg LP

Country Garden е пропуснала крайния срок за лихвеното плащане по доларова облигация, съобщиха трима кредитори. Така най-голямата някога китайска строителна компания по продажби стана поредната жертва на кризата в имотния сектор в страната, пише Financial Times.

Притежатели на облигации съобщиха, че не са получили дължимото лихвено плащане до полунощ източноамериканско време във вторник по облигация на стойност 500 млн. долара на Country Garden с падеж през септември 2025 г. Строителната компания трябваше да направи лихвено плащане за 15,4 млн. долара тази седмица.

Country Garden отказа коментар за конкретното лихвено плащане. Говорител на компанията потвърди в сряда, че тя няма да успее да изпълни всичките си задължения по изплащане на чуждестранния си дълг“.

Country Garden, която е най-голямата строителна компания в Китай по продажби от 2017 до 2021 г., се бореше от седмици да избегне дефолт.

Забавянето на имотния пазар в Китай, което се ускори след спирането на плащанията по дълга на Evergrande през 2021 г., подлага на натиск частните строителни компании в страната и ограничава икономическия растеж.

Секторът е в плен на голямо забавяне в строителството, рязък спад на сделките с жилища и по-широка загуба на доверие в сектора, който генерира над една четвърт от икономиката на Китай и е най-важният източник на богатство за домакинствата.

Китайската икономика надмина пазарните очаквания и постигна ръст от 4,9% на годишна база през третото тримесечие, показаха официални данни в сряда. Но жилищният пазар остава под натиск. Инвестициите в имоти през деветмесечието на годината са се свили с 9,1%.

Country Garden беше смятана до неотдавна за по-стабилна финансово от много други компании. Редица държавни банки миналата година обявиха нови кредитни линии за компании, включително Country Garden като част от подкрепата на правителството за имотния пазар. Но продажбите на Country Garden продължават да намаляват.

Книжата на компанията са поевтинели с около 70% от началото на годината, а облигациите ѝ се търгуват на цена от пет цента от долара.

Пекин, който първоначално засили натиска върху финансирането на строителни компании през 2020 г., когато обяви ограничения върху степента им на задлъжнялост, се въздържа от големи спасителни помощи и вместо това акцентира върху необходимостта от завършване на недовършени проекти.

Макар че строителните компании обикновено спират плащания по чуждестранните си облигации, статутът на местните им облигации е неясен.

През август пропуснати плащания от китайската сенчеста банка Zhongrong, която отпуска пари на строителни компании, засилиха опасенията, че затрудненията в имотния сектор ще се прехвърлят в по-широката икономика.

Country Garden има международни дългове на стойност 11 млрд. долара и общи задължения за около 200 млрд. долара към края на юни. За сравнение, същите показатели при Evergrande са съответно 20 млрд. долара и 340 млрд. долара.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, трябва да се яви на съдебно дело за ликвидиране пред съд Хонконг в края на месеца. Планът за преструктуриране на компанията, който се подготвя две години, беше обявен през септември.

Консултанти на международни облигационери предупреждават, че „базовият сценарий“ е ликвидиране на компанията, която има стотици проекти в Китай, ако не бъде постигната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още