IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в имотния сектор в Китай може да продължи още две години

Продажбите на нови жилища в цялата страна вероятно ще се свият с още 50 милиона квадратни метра както през тази, така и през следващата година, изтъква експерт

11:50 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът в жилищния сектор в Китай ще продължи още две години, преди да се стабилизира, споделя бивш служител на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

Продажбите на нови жилища в цялата страна вероятно ще се свият с още 50 милиона квадратни метра както през тази, така и през следващата година, като общата годишна площ за 2025 г. ще достигне около 850 млн. кв. м, споделя Шън Сончън, бивш директор на отдела за статистика и анализ към Народната банка на Китай, по време на форум в Шанхай. След това проблемната индустрия ще спре да пречи на инвестициите и на икономическия растеж, добавя той.

Коментарите на Шън са предхождани от ускорения спад в продажбите на жилища в Китай през декември, дори след като властите въведоха повече мерки за подкрепа, които включват облекчаване на ограниченията за закупуване на жилища в големите градове. Безпрецедентният спад в жилищния сектор в страната коства на икономиката ключов двигател на растеж през последните три години и повиши финансовия риск след рекордна вълна от неизпълнение на задължения от строителни предприемачи.

Пазарът на имоти отчете годишни продажби, които обхващат около 950 млн. кв. м, посочва Шън. Това би означавало, че темпът на спад на продажбите ще се забави наполовина през 2023 г. спрямо този година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още