IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японците се превръщат в новите китайци за инвестициите в бизнес имоти по света

Япония вече е петият по големина източник на чуждестранни капитали, инвестирани в недвижими имоти тази година

15:30 | 23.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японски инвеститори заделят най-много капитал от почти две десетилетия насам, за да изкупуват имоти в чужбина въпреки спада на световния имотен пазар и поевтиняването на йената до 50-годишно дъно, пише Bloomberg.

Небостъргач в Манхатън, центрове за данни в Торонто и офис сгради в Лондон са сред активите, които японски компании и пенсионни фондове придобиха през тази година. С голям обем от ликвидни средства и опериращи в единствената развита икономика с достъп до исторически ниски лихви, техните покупки дават известно успокоение на пазара, докато растящите свободни офис площи и лихви отблъскват други купувачи.

„Те виждат благоприятна възможност в момента, която ще ги направи по-конкурентоспособни“, коментира Алекс Фошей, ръководител на International Capital Markets Group към Newmark Group.

Японският капитал е съставлявал 7,4 млрд. долара от глобалните сделки с недвижими имоти от началото на 2023 г., над три пъти повече от средното годишно равнище през последните 15 години, сочат данни на MSCI Real Assets. Толкова мащабни разходи от Япония са рядко виждани от края на 80-те години на миналия век, когато балонът при активите в страната подхрани покупки на емблематични сгради като Rockefeller Center и Pebble Beach Golf Links.

Брокери съобщават, че японските им клиенти искат да продължат да влагат средства в чужбина, особено в САЩ, Австралия и Индия. Повечето имат дългосрочна цел да диверсифицират приходите си предвид ниската възвръщаемост в Япония. Те виждат привлекателни цени, породени от забавянето на имотния пазар, въпреки че слабата йена ограничава покупателната им способност.

Японските инвеститори стават големи купувачи на имоти в чужбина. Графика: Bloomberg LP Японските инвеститори стават големи купувачи на имоти в чужбина. Графика: Bloomberg LP

Инвестиционният бум е подхранван частично от компании, които са заделили капитал за имоти в чужбина преди пандемията, казва Хироюки Такаяма, директор на отдела за трансгранични сделки в консултантската компания Cushman & Wakefield в Токио. Представители на тези компании не можеха да пътуват и да преценяват възможни цели по време на Covid кризата, но връщането към нормалното тази година е отприщило натрупания капитал.

В сделка, която помогна за връщането на японските купувачи обратно на картата, Mori Trust придоби дял от 49,9% в небостъргача Park Avenue зад Grand Central Station в Манхатън от SL Green Realty за около 100 млрд. йени (680 млн. долара) през юни.

„Силата ни е, че имаме добра финансова основа“, коментира Мивако Дате, главен изпълнителен директор на строителната компания. „Дори за инвестиции от порядъка на 100 млрд. йени можем да наберем собствени средства, без да събираме инвеститори, и бързо да пристъпим към действие“, допълва тя.

Mori Trust започнал да се разширява в чужбина през 2016 г., за да се диверсифицира на стабилни пазари с потенциал за растеж. Базираната в Токио компания се насочи към САЩ, като придоби няколко офис сгради около Бостън и Вашингтон.

Тя постигна първоначалната си цел да инвестира 200 млрд. йени в имоти в чужбина през 2022 г., пет години по-рано от планираното. Сега компанията цели да инвестира 1,2 трлн. йени до 2030 г., от които една четвърт в чужбина, казва Дате.

Последна актуализация: 14:32 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още