IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур ще има нов премиер за първи път от 20 години

Най-голямото предизвикателство пред островния град-държава в Югоизточна Азия е да балансира между Китай и САЩ, посочи Владимир Шопов, политолог и анализатор

18:46 | 16.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В сингапурската система се приема, че след критичен период трябва да има смяна на водещата управляваща фигура в страната, без да се променя управляващата партия. Този  коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор след встъпването в длъжност на новия премиер-министър Лорънс Уонг, който смени предшественика си Ли Сян Лун, управлявал 20 години.

„Уонг не е свързан с основната политическа династия, от социална гледна точка произходът му е скромен. Той е изминал класическия път на технократ в сингапурската система – получил е добро образование в САЩ, заемал е много позиции дълъг период от време“, разкри политологът.

Една от най-големите задачи пред него във външнополитически план е да балансира отношенията с Китай и САЩ в контекста на нарастващите противоречия между страните. „Уонг също така трябва да доразвие сингапурския модел – страната да се превърне в технологичен хъб“, обясни анализаторът и допълни, че други предизвикателства са поскъпването на живота в страната, застаряващото население и имиграцията в азиатския финансов център.

Шопов обясни, че сингапурската политическа система донякъде възпроизвежда британската със сериозни адаптации по отношение на създаването на президентската институция и ограничаването на ролята и влиянието на опозиционните партии.

„Мащабът на опозицията до голяма степен се регулира от основния конституционен документ“, поясни Шопов.

Той отбеляза, че „Партията на народното действие“ успя да трансформира града-държава и да го направи абсолютно неразпознаваем за тези, които знаят какво е представлявал Сингапур преди 30-40 год

„Сингапур е една от държавите по подобие на Великобритания преди Brexit, в която с най-голям темп се увеличава броят на имигрантите спрямо местните жители. Почти 50% от работещите в страната всъщност са имигранти“, посочи Владимир Шопов.

Относно мащабното увеличение на митата върху ключови китайски продукти от страна на САЩ, експертът коментира, че Пекин няма да избързва с отговора. Увеличаването на тези мита е част от предизборната кампания. „В това решение доминират вътрешнополитически и чисто изборни калкулации“, поясни той.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още