IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите в Сингапур са най-бързи в света в усвояването на AI умения

Само 3% от уменията на софтуерните инженери е нужно да се изпълняват от хора, сочи доклад на LinkedIn

21:36 | 22.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служителите в Сингапур са най-бързите в света в придобиването на умения, свързани с изкуствения интелект, показва новият доклад Future of Work на LinkedIn, цитиран от CNBC.

Докладът, който се основава на данни от 25 страни, е установил, че Сингапур има най-висок дял на членове на LinkedIn, които добавят умения в областта на изкуствения интелект в профилите си. Те са нараснали 20 пъти спрямо януари 2016 г.

Това е значително повече от средния ръст от осем пъти в световен план, отбелязва LinkedIn.

Финландия (16 пъти повече), Ирландия (15x), Индия (14x) и Канада (13x) допълват топ пет на страните с най-висок процент на разпространение на уменията в областта на изкуствения интелект, сочи докладът.

Според Пуджа Чхабрия, кариерен експерт и ръководителка на Азиатско-Тихоокеанския отдел в LinkedIn, Сингапур отдавна е „плодородна почва“ за навлизане на изкуствения интелект.

Това се дължи на „силната дигитална инфраструктура на страната, силната рамка за защита на интелектуалната собственост и процъфтяващата екосистема от компании за рисков капитал, както и на ангел-инвеститори, които предоставят капитал“, допълва тя.

„Наблюдаваме бърз ръст на развитието на изкуствения интелект и възприемането му, стимулирано от стартиращи компании и бизнеси през годините в усилията им да създадат нови ниши или да постигнат по-голямо конкурентно предимство“, отбелязва Чхабрия.

През 2022 г. петте най-бързо растящи умения, свързани с изкуствения интелект, които са добавени в профилите на членовете на LinkedIn, „намекват за появата на генеративен изкуствен интелект“, съобщава LinkedIn.

Това включва умения като въпрос-отговор, ръст с цели 33%, системи за класификация и препоръка.

Чатботът ChatGPT предизвика нов интерес към генеративните AI технологии миналата година, а големи технологични компании като Google и Microsoft се стремят оттогава да добавят изкуствения интелект в бизнеса си.

LinkedIn, която е собственост на Microsoft, включи през май възможности, които позволяват на членовете да създават генерирани от изкуствен интелект съобщения на специалисти по подбор на служители, както и описания на работни места и профили на потребители.

Но способността на генеративния изкуствен интелект да създава текстове, снимки и друго съдържание предизвика нови опасения за замяна на работни места от технологии.

Доклад на Goldman Sachs установи, че 300 млн. работни места в света може да бъдат засегнати от изкуствения интелект и автоматизацията, включително офис и административни поддържащи функции.

LinkedIn, която е анализирала някои от най-обичайните професии в платформата, е установила, че 45% от уменията на учителите например „потенциално могат да бъдат допълнени“ от генеративен изкуствен интелект.

„Новите инструменти на генеративния изкуствен интелект са добра възможност за потенциално смекчаване на работното бреме и подкрепа на хора с професии като учителите, за да се съсредоточат върху най-важните части от работата си“, пише LinkedIn.

Според доклада уменията на учителите, които могат да бъдат заменени от изкуствен интелект, включват планиране на уроците, развитие на учебната програма, грамотността и преподаването.

Но 53% от уменията на учителите все пак трябва да бъдат изпълнявани от хора, като управление на класната стая, начално образование и специално образование.

Дял на умения, които могат да бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект:

Софтуерни инженери – 96%

Служители за обслужване на клиенти – 76%

Касиери – 59%

Продавачи – 59%

Учители – 45%

Ивент мениджъри – 39%

Само 3% от уменията на софтуерните инженери трябва да се изпълняват от хора.

„Изкуственият интелект със сигурност ще промени начина, по който много от нас вършат работата си, и отделяното време на задачи, които потенциално могат да се подпомогнат от генеративен изкуствен интелект“, отбелязва Чхабрия.

„В резултат на това умения като творческо мислене, лидерство и комуникация и гарантиране на етични резултати също стават все по-важни“, допълва тя.

Според LinkedIn професиите с най-малък дял на потенциално заменяеми умения са операторите на петролни находища (1%), специалисти по екологично здраве и безопасност (3%), медицински сестри (6%) и лекари (7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
"специалисти по екологично здраве и безопасност" е, тия са незаменими, щото дори ИЗКУСТВЕНОИНТЕЛЕКТ не може да генерира пълен булшит, който противоречи напълно на реалността и очевидното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 8 месеца
Дял на умения, които могат да бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект: копи-пейст "създатели" на евтина пропаганда - 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още