IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергичността е определяща за финансовите центрове

Лондон и Хонконг работят усилено да останат такива, докато Токио не е толкова отдаден

09:04 | 03.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хонконг. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Хонконг. Снимка: Bloomberg

Енергичността, каза американската писателка Фран Лебовиц, не е нова танцова стъпка, а стара бизнес процедура. Несъмнено е така. Въпросът, докато Лондон, Хонконг и Токио са в средата на 2022 г., е кой затруднен световен финансов център е приел този поглед към нещата най-близо до сърцето, пише Лио Люис за Financial Times.

Лондон със сигурност изглежда гладен. Наскоро FT съобщи за интензивните усилия на правителството на Обединеното кралство да убеди основателя на SoftBank Масайоши Сон да листне британския производител на чипове Arm на Лондонската фондова борса (LSE).

Подробностите за най-новите стимули за убеждаване са показателни. Сон беше недвусмислен още през февруари, когато за първи път каза публично, че борсата Nasdaq в САЩ е най-подходящото, ориентирано към технологиите място за листване на Arm.

Близки до компанията поотделно потвърдиха не след дълго, че лобистките усилия на Обединеното кралство не оказват влияние върху SoftBank. Сега поне тази възможност се обмисля.

Еднa от интерпретациите на скорошната ескалация е, че ускорената кампания на Обединеното кралство е отчаяна и защитна. Листване в Лондон на Arm ще бъде многомилиардна пост-Brexit компенсация за онези, които се страхуват, че гладът на Ситито постепенно се превръща в изтощение. Неуспехът да се убеди SoftBank да листне перлата на британската технологична индустрия в нейната страна би предизвикал трудни въпроси за това дали някой глобален технологичен гигант някога би могъл да бъде привлечен отново на LSE.

Друго тълкуване обаче е, че независимо от залозите (а те не могат да са много по-високи), това е точно този вид енергичност – първична, изобретателна и безмилостна - който изгражда и поддържа най-конкурентните и сериозни финансови центрове. Независимо дали ще пработи, или не, този път самото усилие се състои в бранда.

Междувременно в Хонконг има усилия от различно, не по-малко отчаяно изглеждащо разнообразие. През последните две години градът не успя да спре отлива на десетки хиляди жители и беше принуден да наблюдава как към Сингапур по-специално се влива постоянно част от неговата финансова кръв. Драконовските мерки за борба с пандемията - дългите карантини преди всичко - бяха непосредствената причина да напуснат хора от финансовата индустрия.

Но мнозина вече бяха стигнали до мнението, че привлекателността на Хонконг е в неумолим упадък. Предизвикателството пред азиатската доминация на финансовия център на Хонконг започна много преди ковид, тъй като хватката на Пекин върху града започна да се затяга по все по-видими начини.

Плановете за спиране или обръщане на това отслабване включват грандиозен спектакъл - символ, според базирания в Хонконг ръководител за Азия на един от най-големите инвестиционни фондове в света, че територията няма да предаде статута си без битка, достойна за това, което е заложено. Според съобщения в местните медии и други, запознати с плановете, Хонконг възнамерява да свика среща на високо равнище, която ще доведе множество от най-добрите банкери в света в град, който почти никой не е посещавал от началото на 2020 г.

Много жители на Хонконг са много лошо настроени към властите и нажеженият дебат за това дали гостуващите големци ще бъдат освободени от правилата за карантина ще бъде изпълнен с враждебност. Но тук отново мощната оптика на проекта е в основата му. Целта (въпреки че няма да бъде официално формулирана като такава) е да се демонстрира почти фанатичен ангажимент към битността на глобален финансов център. Това изисква тежък инструментариум.

Усилията както на Хонконг, така и на Лондон идват на фона на почти постоянното афиширане на амбициите на Токио като глобален финансов център. Малко претенденти за този статут са били толкова шумни в изявлението си за намерение или толкова безгрижно нереалистични относно шансовете си за успех. Токио - и не трябва да има осъждане на това - харесва идеята повече, отколкото реалността. Зад мелодичната привлекателност на великолепно пригоден за живеене град, самия му икономически размер и приличен набор от таланти се крие грубо погрешното схващане за това какво всъщност превръща градовете във важни центрове с финансова тежест. Не е срамно да не искаш да бъдеш хъб и може би е време да спреш да се преструваш.

Най-важното е, че Лондон и Хонконг на практика казват на Токио точно какво прави погрешно. Япония облекчи карантинните си правила преди месеци до степен, в която бизнес посетителите могат да се тълпят. Въпреки това предимство страната не се доближи до това да бъде домакин на определящо, пост-пандемично събитие за възраждане на банкирането в Азия. В същото време опитите да се убеди SoftBank – японска компания, регистрирана на борсата в Токио – да листне там и Arm, са почти невидими. Това са две огромни възможности за Токио да докаже напълно своите амбиции, но и двете пропиляни поради липсата на енергичност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още