IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разхлабва визовите ограничения, за да подкрепи икономиката си

Гражданите на редица европейски страни вече имат възможност да пътуват до азиатската страна без виза

19:00 | 16.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Носейки раницата си в Забранения град в Пекин, френският турист Ксавие се смята за „късметлия“ да бъде сред първите участници в най-новата кампания на Китай за съживяване на закъснялата ѝ икономика, пише Financial Times.

Младият пътешественик, облечен във вълнено яке и носещ розови слънчеви очила, е пристигнал в Китай миналия месец, след като страната изненадващо обяви безвизов достъп на гражданите на Франция и пет други, предимно европейски, страни в края на миналата година. От четвъртък на посетители от Австрия, Белгия, Унгария, Ирландия, Люксембург и Швейцария също им беше разрешено да влизат без визи.

Това е в допълнение към споразуменията за премахване на визите със Сингапур и Тайланд, възстановеното безвизово споразумение с Бруней, което беше спряно по време на пандемията, и освобождаването от визи на тези, които са на кратки транзитни посещения в страната.

Тези действия са начоени към съживяването на международната туристическа индустрия, достигаща милиарди долари, която все още се бори да се възстанови от пандемията, геполитическото напрежение и слабата икономика. Отмяната на визите „ми спести много пари“, коментира Ксавие, който е платил 120 долара за виза, когато е посетил Китай през 2019 г.

Повече от година, след като Пекин премахна строгия контрол заради Covid, който откъсна страната от останалия свят за почти три години, чуждестранните посетители все още не са се върнали с пълна сила. Миналата година Китай регистрира 35 млн. влизания и излизания на чуждестранни граждани, което е само една трета от близо 98-те милиона през 2019 г. Държавните медии посочва, че между 2020 г. и края на миналата година пандемията е струвала на Китай 362 млрд. долара пропуснати приходи от международни туристи.

Отвъд въздействието върху туристическата индустрия, властите се тревождат, че намаляването на чуждестранните пристигания заплашва да изолира допълнително Китай и да допринесе за негативното възприемане на страната в чужбина.

„Ако те [чужденците] не дойдат, ще има празнина, защото няма да разберат настоящото развитие на Китай“, коментира Дай Бин, президент на Китайската академия по туризъм – държавен мозъчен тръст.

Предлагането на безвизов достъп на европейски и азиатски граждани може да бъде и фин начин Пекин да раздели общественото мнение в ръководения от Запада блок, докато засилва геополитическото си напрежение със САЩ, казват анализатори.

„Мисля, че има обща мобилизация на политика и ресурси за привличане на чужденци обратно в Китай, но в рамките на тази кампания те правят разлика между САЩ и съюзниците на Петте очи [Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство] и останалата част от американските съюзници“, коментира Юн Сун, старши сътрудник и съдиректор на програмата за Източна Азия в Stimson Center.

През първата половина на миналата година повече туристи са започнали да идват в Китай, но те са били главно за „съществени“ пътувания – заради семейството или по бизнес, а не за туризъм, кометира Пън Хан, главен анализатор в китайската компания за медийни анализи в сферата на туризма Travel Daily.

Последна актуализация: 18:30 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още