IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разхлабва визовите ограничения, за да подкрепи икономиката си

Гражданите на редица европейски страни вече имат възможност да пътуват до азиатската страна без виза

19:00 | 16.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

„Възстановяването на пазара е бавно, повлияно главно от множество фактори като капацитет за международни полети и визи“, коментира той, допълвайки, че обемът на международните полети през януари 2024 г. се е възстановил до около 65% от този през същия период на 2019 г., въпреки че показателят варира в зависимост от дестинацията.

Сю Сяолей, главен бранд директор в държавната туристическа агенция China CYTS Tours Holding, твърди, че безвизовите пилотни схеми, които ще продължат до една година за повечето страни, „трябва да имат силно стимулиращ ефект“. „Това всъщност е най-високата чест, която може да бъде оказана на туристите“, казва Сю.

След вдигането на визовите ограничения около 214 хил. души от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия са посетили Китай през декември, което е с 28,5% повече спрямо ноември, показват данни на Националната имиграционна администрация.

Чуждестранните посетители в Китай сега се нуждаят от достъп до вездесъщите китайски приложения за разплащания WeChat и Alipay, за да плащат за всичко - от таксита до ресторанти. Това може да е трудно с чуждестранни кредитни карти, въпреки че WeChat и Alipay работят за разрешаването на това, а централната банка пусна ръководство за чужденци за платежните системи в Китай.

Соня и Беноа, френска двойка, която е на посещение в Пекин, твърди че въпреки известния „стрес“, в крайна сметка са успели да включат кредитната си карта в WeChat. „Понякога не работи, но всички са съгласни да приемат пари в брой. Това е ОК“, посочва Соня.

Тъй като Пекин разширява своите закони срещу шпионажа и властите налагат забрани за излизане на някои чужденци, Сун от Stimson коментира, че сигурността е „основната грижа на хората“.

Пътуващата за първи път сама 29-годишна французойка Селин Бардо Мачадо обаче твърди, че многобройните полицейски и телевизионни камери в Пекин са я накарали да се чувства „много защитена“ от уличната престъпност.

Испанката Дулсе Мария Кесада, която наскоро е посетила Забранения град, се оплака от трудности при достъпа до западните социални мрежи, блокирани от така наречената китайска Велика защитна стена (Great Firewall). „Невъзможно е да се общува с роднини и приятели“, категорична е тя.

Въпреки че безвизовият достъп може да е в плановете и за други страни като Южна Корея и Япония, Дай от Китайската академия по туризъм се съмнява, че предложението може да бъде разширено, така че да включи САЩ и техните по-близки съюзници.

„Наскоро разговарях с китайски служител по сигурността, който каза, че не можете да видите всички като добри“, каза Дай. „Отговорих, че като човек в туристическата индустрия не мога да гледам на всички като на лоши.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още