IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица в Китай расте през февруари след промяна в методологията

Нивото на безработица за хората на възраст между 16 и 24 години достигна 15,3% миналия месец, спрямо 14,6% през януари

13:29 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на младежката безработица в Китай се повишава през февруари, тъй като пазарът на труда за наскоро завършилите във втората по големина икономика в света остава под натиск, съобщава Bloomberg

Нивото на безработица за хората на възраст между 16 и 24 години достигна 15,3% миналия месец, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е по-високо от 14,6-те процента, регистрирани през януари, и от 14,9-те процента за декември - първият месец, в който беше публикувана преработената статистика, след като политиците прекараха месеци в коригиране на своята методология.

Ревизиите на данните започнаха миналото лято, след като нивото на младежката безработица надхвърли 21%, което е рекордно високо и подчертава колко болезнена тема е нестабилният пазар на труда за страната, докато икономиката ѝ се опитва да се възстанови.

Новото отчитане на безработицата сред младите хора започна в началото на тази година, като официални лица казват, че актуализираният метод, който изключва студентите, отразява по-точна картината.

Според новата методология равнището на младежка безработица в Китай расте през февруари. Графика: Bloomberg Според новата методология равнището на младежка безработица в Китай расте през февруари. Графика: Bloomberg

Повишението от миналия месец може да се дължи на сезонни фактори около честването на китайската Нова година, коментира Брус Пан, главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. Според него пазарът на труда обикновено е „сравнително спокоен“ в началото на годината, добавяйки, че традиционно това е слаб сезон, тъй като работниците мигранти се връщат в родните си градове за празниците.

Нивото на безработица сред младите като цяло се повишава през последните години, тъй като пазарът на труда се влошава, а работодателите забавиха темпа на наемане. Това изостри структурното несъответствие, тъй като висшистите търсят предимно административна работа, докато фабриките изпитват проблеми при наемането на работници.

Регулаторните репресии през последните години в някои сектори - някога доходоносни индустрии за много млади хора - също оказват влияние.

„Правителството все още е силно фокусирано върху стабилизирането на заетостта тази година“, изтъква Пан, добавяйки, че Пекин вече обяви, че ще засили подкрепата за някои групи, включително за хора, завършили колеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още