IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителният импулс при цените в Китай вероятно няма да се задържи за дълго

Допълнителните политически усилия са от съществено значение, за да се засили и затвърди динамиката при цените, смятат анализатори

11:03 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията за увеличението на потребителските цени в Китай са то да бъде краткотрайно, казват икономисти, тъй като тласъкът от дългата ваканция покрай китайската Нова година вероятно ще бъде засенчен от слабо вътрешно търсене, предава Bloomberg. 

Нивото на индекса на потребителските цени от 0,7% през февруари надмина очакванията и беше първият положителен резултат от август насам. Възстановяването на цените беше подкрепено от китайската Нова година, която тази година беше по-късно, отколкото през 2023 г., и ръста на пътуванията и потребителските разходи, които надхвърлиха нивата отпреди пандемията.

Миналата година китайската икономика претърпя най-дългата си дефлация след азиатската финансова криза, тъй като вътрешното търсене остана слабо дори след отварянето след Covid и засилилото се производство.

Това доведе до ценови проблеми, обхващащи от автомобилния сектор до заведенията за бързо хранене, и засили опасенията за рекордно ниските потребителски настроения на фона на съкращенията на работни места и спада в имотния сектор. Дефлационният натиск вероятно ще остане висок, освен ако доходите на домакинствата не се повишат и тенденцията при имотите не се промени, казват икономисти.

„Голяма част от подобрението може да се окаже временно, а не устойчиво“, пишат икономисти от Citigroup Inc., включително Синю Дзи, в бележка от неделя. „Допълнителните политически усилия са от съществено значение, за да се засили и затвърди динамиката при цените“.

Пекин обяви малко по-големи фискални стимули от миналата година и се очаква да въведе по-умерени намаления на лихвите и задължителните резерви на банките тази година, за да осигури ликвидност и да стимулира търсенето. Повечето икономисти смятат, че това е недостатъчно за постигане на амбициозната цел на правителството за растеж от около 5% през 2024 г.

За стимулиране на потреблението беше предложена и мащабна програма за търговия с потребителски стоки и обновяване на оборудването.

Инфлацията ще се забави отново през март и ще се задържи около нулата, смятат някои наблюдатели на пазара. Huatai Securities Co. прогнозира леко понижение на индекса на потребителските цени, а от Pantheon Macroeconomics Ltd. заявиха, че дефлационният натиск вероятно ще продължи през първата половина на годината, преди да започне умерено възстановяване на цените.

Повишението на цените в Китай може да е краткотрайно. Графика: Bloomberg Повишението на цените в Китай може да е краткотрайно. Графика: Bloomberg

Nomura Holdings Inc. прогнозира, че инфлацията ще се забави до 0,4%.

Въпреки че много икономисти очакват тенденцията при цените да остане положителна през 2024 г., те прогнозират увеличение от едва 0,8%, според проучване на Bloomberg News. Това е далеч от официалната цел от 3%.

През февруари сезонните фактори подкрепиха индекса на потребителските цени. Това се дължи на китайската Нова година, която бе в януари през 2023 г., но февруари тази година, създавайки ниска база за сравнение този път. Освен това през 2024 г. ваканцията беше осем дни – с един повече от миналата година.

Хората са пътували по-активно през 2024 г., защото това беше първата китайска Нова година от 2019 г. насам, в която липсваха Covid ограничения или масови инфекции. Въпреки това по-ниските цени на самолетните билети и хотелите след празниците означават, че тласъкът от туристическите дейности вероятно ще се забави през март до около 0,4 процентни пункта, според Ping An Securities.

Някои икономисти казват, че зависимостта на Китай от растеж от инвестиции, в областта на инфраструктурата и индустриалните проекти, означава постоянен свръхкапацитет и потисната инфлация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още