IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на печалбата в индустриалния сектор на Китай засилва оптимизма за икономиката

Фабричното производство и инвестициите в дълготрайни активи растат по-бързо от очакваното през първите два месеца, показва доклад на статистическата служба на страната

10:23 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на китайските индустриални компании се увеличава през първите два месеца на годината, удължавайки възходящата серия от август насам, като същевременно осигурява положителни знаци в икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

Промишлената печалба е нараснала с 10,2% през януари-февруари спрямо година по-рано, става ясно от данни, публикувани от Националното статистическо бюро. Това е подкрепено от ниската база за сравнение и е предхождано от двуцифрения ръст през четири от последните пет месеца на 2023 г. За цялата минала година печалбата обаче спада с 2,3% поради дълбоките понижения през първите седем месеца.

Увеличението на индустриалната печалба предоставя допълнителни доказателства, че втората по големина икономика в света е стъпила на по-здрава основа тази година на фона на възстановяването на външното търсене и политическите стимули от страна на Пекин. Все пак дефлационният натиск продължава, тъй като спадът при имотите и потиснатото доверие натежават върху вътрешното търсене, а спадащите фабрични цени свиват маржовете на индустриалните фирми.

„Растежът на приходите в индустриалните предприятия се повишава значително, тъй като пазарното търсене продължава да се възстановява, а промишленото производство се разширява бързо“, коментира Ю Уейнин, анализатор към статистическата служба. "Това създаде благоприятни условия за увеличаване на печалбата им", добавя той.

Около 29 от 41 основни индустрии в Китай отбелязват ръст на печалбата през първите два месеца, изтъква Ю. Производството и сектора на комуналните услуги водят по увеличение на печалбата, а приходите на миннодобивните предприятия спадат. Производителите на потребителски стоки отчитат скок на печалбата от 12,9%.

Китайските индустриални компании отчитат ръст на печалбите през първите два месеца на годината. Графика: Bloomberg Китайските индустриални компании отчитат ръст на печалбите през първите два месеца на годината. Графика: Bloomberg

„Подобряването на износа спомогна за възходящите данни“, посочва Реймънд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Фабричното производство и инвестициите в дълготрайни активи растат по-бързо от очакваното през първите два месеца. Но икономистите казват, че е необходима повече политическа подкрепа за увеличаване на доходите на домакинствата, за да се стимулира потреблението и възстановяването да стане по-балансирано, докато властите се стремят да постигнат годишна цел за растеж от около 5%, която все още се смята за твърде амбициозна.

Пекин обеща да предостави правителствени средства, за да насърчи потребителите и бизнеса да заменят стари стоки, включително автомобили и домакински уреди, както и оборудване, което трябва да бъде от полза за индустриалните фирми. Все още обаче предстои властта да разкрие подробности като стойност на фискалната помощ.

Представители на централната банка сигнализираха, че са възможни повече ликвидни инжекции. Икономистите очакват Китайската народна банка да направи повече съкращения с общо 50 базисни пункта тази година на количеството пари, които банките трябва да държат в резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още