IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ подобри прогнозата си за световния икономически растеж

Финансовата организация очаква глобален растеж от 3,2% през 2024 г.

17:05 | 16.04.24 г.
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) леко повиши прогнозата си за световния икономически растеж, отбелязвайки, че икономиката се е оказала „изненадващо устойчива“ въпреки инфлационния натиск и промените в паричната политика.

Финансовата организация очаква глобален растеж от 3,2% през 2024 г., което е увеличение със скромните 0,1 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза от януари и в унисон с прогнозата за растеж за 2023 г. След това се очаква растежът да се увеличи със същия темп от 3,2% през 2025 г., предава CNBC.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас посочи, че световната икономика се насочва към „меко приземяване“ след поредица от кризи и че рисковете за нея вече са балансирани.

„Въпреки мрачните прогнози глобалната икономика остава забележително устойчива, със стабилен растеж и забавяне на инфлацията почти толкова бързо, колкото се повиши“, изтъква той.

Очаква се нарастването да се ръководи от напредналите икономики, като САЩ и еврозоната показват силни признаци на възстановяване. Но по-негативните перспективи пред Китай и други големи нововъзникващи пазарни икономики могат да натежат на глобалните търговски партньори, се казва в доклада на Международния валутен фонд.

На този фон по-свободната фискална политика, забавящата се инфлация и напредъкът на изкуствения интелект са цитирани като потенциални двигатели на растежа.

МВФ очаква общата инфлация в световен мащаб да спадне от средногодишна стойност от 6,8% през 2023 г. до 5,9% през 2024 г. и 4,5% през 2025 г., като по-напредналите икономики ще се върнат към инфлационните си цели по-рано от нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Това от своя страна би трябвало да стимулира централните банки да предприемат курс към понижаване на лихвените си проценти.

Въпреки по-оптимистичните данни и реакции от вторник, глобалният растеж остава нисък според историческите стандарти, което се дължи отчасти на слабия растеж на производителността и нарастващата геополитическа фрагментация. Петгодишната прогноза на МВФ предвижда глобален прираст от 3,1% - най-ниското ниво от десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още