IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Сътресения в развиващите се икономики от Г-20 засягат световния растеж

Вътрешни сътресения в Китай могат да обяснят 10% от вариациите в БВП на други развиващи се пазари след три години, счита фондът

22:22 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вътрешни сътресения в развиващите се икономики от Г-20 все повече засягат растежа в богатия свят, сочи публикуван във вторник доклад на Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс.

Тези страни, вариращи от Китай, втората по големина икономика в света, до застрашената от дефолт Аржентина, са станали толкова интегрирани в световната икономика, особено чрез търговия и вериги на стойност при суровините, че „вече не са просто от страната на страдащите при сътресения в света“.

„От 2000 г. последиците от вътрешните сътресения на развиващите се пазари в Г-20, особено Китай, нарастват и сега са сравними по размер с тези от сътресенията в развитите икономики“, отбелязва МВФ в глава от доклада си за перспективите пред икономиката преди пролетните срещи на фонда и Световната банка във Вашингтон следващата седмица.

Вътрешни сътресения в Китай могат да обяснят 10% от вариациите в БВП на други развиващи пазари след три години и 5% в развитите икономики, а сътресения от другите развиващи се пазари в Г-20 съставляват 4% от вариациите в други развиващи се и развити икономики, се посочва в доклада.

Преплетеният характер на икономиките показва рисковете за богатия свят от сътресения в далечни страни, но също и подкрепата, която те могат да получат, ако икономиките отново се засилят.

Десетте развиващи се икономики в Г-20 – Аржентина, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция, са увеличили над два пъти общия си дял от световния брутен вътрешен продукт от 2000 г. насам.

Като цяло последиците са нараснали почти три пъти от началото на новия век, водени от Китай, а рисковете от зараза от Бразилия и Мексико също са се увеличили умерено.

Китай не успява да преодолее продължителни икономически проблеми с високи нива на дълг на местните власти, който ограничава инвестициите в инфраструктура, и имотен пазар, който навлиза в четвъртата си година на свободно падане. Доверието на потребителите и на инвеститорите също е под натиск.

МВФ съобщи, че завоят на руската икономика към Азия вероятно ще промени посоката на последиците.

Сред развиващите се пазари от Г-20 МВФ предупреждава, че средният растеж от 6% на година през последните 20 години ще се забави и ще намали перспективите за средносрочния растеж до 3,7%.

Фондът призовава държавните ръководители да запазят достатъчно буфери и да засилят политическите рамки, за да управляват възможни сътресения.

„Вялите перспективи пред развиващите се пазари в Г-20 може да имат последици и в други страни, задържайки растежа и развитието на други развиващи се пазари“, пише МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още