IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд обяви рекордна печалба през първото тримесечие

Ръстът на технологичните акции и бумът на изкуствения интелект подкрепят най-големия държавен фонд в света

21:41 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гигантският държавен фонд на Норвегия обяви рекордна печалба от 1,21 трлн. крони (109,9 млрд. долара) през първото тримесечие, подкрепен от силната възвръщаемост от инвестициите му в технологични акции и продължаващия бум на изкуствения интелект, предава CNBC.

Това е най-голямата тримесечна възвръщаемост на фонда в абсолютно изражение от създаването му през 1996 г. През същия период на миналата година печалбата му достигна 893 млрд. крони, припомня Ройтерс.

Най-големият държавен фонд в света съобщи, че стойността му е достигнала 17,7 трлн. крони в края на март.

Той определи относителната възвръщаемост през първите три месеца на годината като „добра“ за инвестициите в акции и активи с фискирана доходност, но отбеляза, че „това беше компенсирано от слабите резултати от недвижимите имоти, което доведе до отрицателен резултат като цяло“.

Възвръщаемостта от инвестициите в акции на фонда през първото тримесечие е достигнала 9,1%, а инвестициите в активи с фиксирана доходност са донесли възвръщаемост от -0,4%, инвестициите в нелистнати имоти са били с възвръщаемост от -0,5%.

Норвежкият фонд съобщи, че възвръщаемостта от нелистнатата инфраструктура в областта на възобновяемата енергия е достигнала -11,4%.

Норвежкият държавен фонд, който е един от най-големите инвеститори в света, беше създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира огромните приходи от петролния и газов сектор на страната. До момента фондът е вложил средства в над 8800 компании в над 70 страни в света.

Размерът му е се равнява на 283 хил. долара за всеки мъж, жена и дете в Норвегия.

Тронд Гранде, заместник-главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, съобщи, че инвестициите в акции на фонда имат „много силна възвръщаемост през първото тримесечие, особено движени от технологичния сектор“.

На въпрос дали е притеснен от слабостта през последно време на т. нар. „Великолепна седморка“ от американски технологични гиганти, Гранде заяви пред CNBC, че пазарните участници изглежда преоценяват очакванията си за тези компании.

„Великолепната седморка“ включва Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla.

„Имахме Великолепната седморка миналата година и се получи известна разпръсната възвръщаемост за тези седем имена през това тримесечие, като Nvidia продължава да напредва благодарение на въодушевлението около изкуствения интелект. В същото време виждаме по-голяма слабост при други имена като Tesla и Apple“, отбеляза Гранде.

„Изглежда, че пазарът поглежда по-нюансирано към тези компании и техните бизнес модели“, допълва той.

Гранде коментира още пред Ройтерс, че от края на първото тримесечие пазарите са „малко по-нервни“ предвид отлагането на очакванията, че Федералният резерв в САЩ и други централни банки ще намалят лихвите.

Фондът предвижда, че инфлацията да остане „малко по-упорита от очакванията“. „Докато не видим инфлацията да се доближава още повече до целите на банките, лихвите ще останат там, където са, в краткосрочен план“, счита Гранде.

Относно конфликта между Иран и Израел пазарите са „донякъде вяли“ в реакциите си, може би защото доставките на петрол сега не са толкова зависими от ресурси в Близкия изток предвид ръста на петролния добив от САЩ през последните две десетилетия, отбеляза Гранде.

Към 31 март около 72,1% от активите на Норвежкия държавен фонд са държани в акции, а 26% са инвестирани в активи с фиксирана доходност, 1,8% са в нелистнати недвижими имоти, а 0,1% - в нелистната инфраструктура за възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още