IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство

За една година сумата се е увеличила с 4,3%

13:33 | 22.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Общо 2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. Това показва наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ към март 2024 г.

Издръжката на живот се е увеличила с 1,1% на тримесечна база и с 4,3 на сто на годишна основа.

За едногодишния период март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

Общо 1454 лв. месечно са необходими за издръжката на един работещ, живеещ сам, показва изследването.

Ръстът на цените за малката потребителска кошница, в която са включени 20 основни и жизненоважни стоки, показва нарастване за едногодишен период от 4,2%, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна, отчита се в изследването.

Източник: КНСБ Източник: КНСБ

По данни на КНСБ около 2/3 от работещите получават по-ниски доходи от необходимите за издръжка. Около 1/3 от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв., което предполага, че те са „нископлатени работници“, които захранват категорията „работещи бедни“.

КНСБ посочва, че България не поддържа необходимото ниво на темп на прираст на работните заплати, което да гарантира ефективна конвергенция. Темпът на нарастване на минималната работна заплата в България изостава от ръста на цените, от което следва разширяване на обхвата на категорията работещи бедни и ограничаване на потреблението. Минималната работна заплата у нас е най-ниска в ЕС, като тя представлява 55,3% от заплатата за издръжка (на 1 лице от 3-членно семейство), което означава, че не осигурява необходимите разходи за живот, констатират от синдиката.

КНСБ настоява за въвеждането на необлагаем доход, номинален ръст на доходите с 12-15% през 2024 г., както и минималната заплата да бъде поне 50% от средната работа заплата в страната.

Източник: КНСБ Източник: КНСБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още