fallback

ООН иска да провери на място правата на уйгурите

Върховният представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет иска да направи „пълноценно посещение", включително в Синцзян

09:23 | 06.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е казал вчера на китайските лидери, че очаква да разрешат на Върховния представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет да направи „пълноценно посещение" в страната, вкл. в провинция Синцзян, предаде Ройтерс.

Гутериш се е срещнал с президента Си Цзинпин и външния министър Ван И, личи от съобщение на ООН за срещата.

Бачелет отдавна настоява пред властите в Пекин да я пуснат да проучи на място в Синцзянския регион съобщенията за посегателства върху правата на мюсюлманската общност уйгури. Темата влоши отношенията на Китай със Запада и много държави наложиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри.  В Синдзян, където се намират уйгурите, се произвежда над 80% от памука в Китай. Този регион осигурява около една пета от световното потребление. Синдзян е богат на находища на газ, въглища, петрол и руди. Регионът е център за производство и монтаж за сектори като автомобилостроене, електроника и технологии и също така е коридор за шосейна и железопътна търговия за Централна Азия, Близкия изток и Европа, през него минават нефтопроводи и газопроводи. А освен това много големи чуждестранни компании имат присъствие в Синдзян. Сред тях се нареждат над 50 американски фирми, включени в класацията Fortune 500. Почти 70 европейски компании от индекса Euro Stoxx 50 или  Global Fortune 500 са свързали бизнеса си с региона. А според Австралийския институт за стратегическа политика 83 чуждестранни и китайски фирми използват около 80 хил. уйгурски работници, които са били преместени от Синдзян, за да работят в лоши условия в 27 фабрики в девет провинции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още