IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Иран подготвя почвата за следващия върховен лидер

Въпросът за това кой ще дойде след смъртта на 85-годишния върховен аятолах Али Хаменей си остава табу, най-вероятно е това да е неговият син Моджтаба

14:36 | 18.05.24 г.
Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Преди 20 години аятолах Али Хаменей е усетил Бог да говори чрез него. Преживяването се е случило по време на сърдечна среща между върховния лидер на Иран и приблизително 20 командири на Революционната гвардия на страната, припомни Хаменей по-рано тази година.

След като провежда колективна молитва, Хаменей се оказва въвлечен в „топъл и завладяващ“ разговор с военното командване, докато седи небрежно на стълбище в двора. Тогава, казва той, "думите на Всемогъщия Бог излязоха от устата ми", пише FT.

Дори в толкова благочестива страна като Иран такова признание е необичайно и предизвиква спекулации в политическите кръгове относно това дали той наистина твърди, че е свързан с Бог. Никой не посмява открито да оспори това твърдение.

Анекдотът подчертава обаче изключителния религиозен авторитет на Хаменей след повече от три десетилетия като най-изтъкнатият духовен и политически лидер на ислямската република.

„Аятолах Хаменей е убеден, че само чрез Божиите благословии и [светите] невидими напътствия той успешно се е справял с многобройните вътрешни и външни заплахи по време на своето ръководство“, казва роднина на висшия лидер. За неговите поддръжници той е божествено ръкоположен да управлява и неговата трайна връзка с Бог го отличава от всички.

Все пак земният път на Хаменей, който е на 85-годишна възраст, е към своя край и въпросът кой ще го наследи става все по-остър. През март иранците избраха ново експертно събрание, кръг от приблизително 90 висши духовници, чиито задължения включват назначаването на нов върховен лидер. Мнозина очакват, че това събрание може, по време на осемгодишния си мандат, да вземе това съдбоносно решение.

Който и да наследи Хаменей, ще стане най-висшият арбитър на Иран по въпросите на вътрешната и външната политика и отбраната и ще оформи не само траекторията на политическия ислям, но и бъдещето на режима. Войната между Израел и ислямистката групировка „Хамас“ и нейните регионални последици илюстрираха авторитета на върховния лидер като най-важния човек, който взема решенията: желанието му да провери границите на това, което Израел и САЩ ще толерират, беше демонстрирано в безпрецедентния директен удар на Техеран срещу израелски цели миналия месец.

Основното решение за наследяването не се оставя на случайността. Силовите посредници на режима гарантират, че Асамблеята на експертите ще бъде съставена от твърдолинейни духовници, а не от умерени или реформисти. Все още обаче няма нито една фигура, която да заеме мястото на Хаменей, а откритото обсъждане на въпроса се смята за табу.

„Няма частен политически кръг, който да не е засегнат от дискусиите за наследяването, но профилът на нито един човек не е в съответствие с тази позиция“, казва високопоставен прореформаторски политик.

Наследяването ще представлява момент на екзистенциален риск за режима, като потенциално ще разкрие истинската динамика на властта. Революционната гвардия ще утвърди господство над държавните дела и ще стесни пространството за други влиятелни политически и религиозни групи, които са били стълбове на републиката след революцията от 1979 г. Обществената опозиция, която разтърси режима през 2022 г., може отново да разцъфти при такива условия. Концепцията за върховна власт в страната е дирижирана от аятолах Рухола Хомейни, архитектът на ислямската революция от 1979 г., която сложи край на кралете, управляващи страната в продължение на хиляди години. След смъртта му през 1989 г. Събранието на експертите незабавно предостави мандата на Хаменей, въпреки че високопоставеното духовенство не го смяташе за достатъчно старши за тази позиция.

Последна актуализация: 14:36 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още