IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Няма да заменим свободата си за газ

ЕС ще трябва сериозно да разгледа "легитимното" искане на Украйна за присъединяване, заяви председателят на ЕП Шарл Мишел

15:55 | 01.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Европейците няма да заменят свободата си за газ. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в рамките на извънредния дебат за войната в Украйна.

Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той. „Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък“, добави Борел.

Най-важният урок от войната в Украйна според него е, че силите на злото съществуват и са способни със сила да решават спор. Трябва да бъдем по-единни, отколкото досега, настоя той.

Това е часът, в който се роди геополитеческа Европа, обяви Борел. Европейците трябва да знаят, че живеем в опасен свят. За мир са нужни двама, а за войната е достатъчен един. Трябва да увеличим средствата си за сдържане, за да предотвратим война, настоя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Необходимо е ЕС да разсъждава за себе си стратегически, да има способности да устоява и да отвръща на нападение, добави той. По неговите думи, вместо да се плаши, ЕС трябва да закипи. Според него войната дава нов тласък на ЕС.

Прилошава ми, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война, каза Борел. Той призова ЕП да предвиди в бюджета си следваща руска агресия.

ЕС ще трябва сериозно да разгледа "легитимното" искане на Украйна за присъединяване, заяви председателят на ЕП Шарл Мишел, като добави, че „ще бъде трудно, знаем, че в Европа има различни мнения (за по-нататъшното разширяване)".

Според проектотекста, който ще гласуват по-късно във вторник, се очаква законодателите на ЕС да заклеймят Русия като „държава измамник" и да призоват държавите членки да договорят още по-строги санкции.

ЕС предприе безпрецедентни стъпки, включително финансиране на оръжейни доставки за Украйна, след като президентът Владимир Путин започна война срещу страната миналата седмица.

Според проекторезолюцията и измененията, подкрепени от основните партии в парламента, законодателите ще призоват за разширяване на обхвата на санкциите, които да бъдат "насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и индустриална база, по-конкретно на военно-промишления комплекс".

Докато Путин „напомня за най-ужасните изявления на диктаторите от XX век", Зеленски се държи "героично", се казва в проекта на необвързващата резолюция.

Европейският парламент също така ще призове лидерите на ЕС да бъдат по-строги към олигарсите и длъжностните лица, близки до руското ръководство, да ограничат вноса на нефт и газ от Русия, да забранят изцяло участието на Русия и нейния съюзник Беларус в системата за банкови съобщения SWIFT и да затворят всички пристанища на ЕС за руски кораби или кораби, които се отправят към или идват от Русия.

Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция", целяща да избави страната от лидерите, които тя характеризира като „неонацисти и наркомани".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Путин да нахлуе в Украйна е довело до обединяване на държавите срещу Русия.

„Ако Путин се стремеше да раздели Европейския съюз, да отслаби НАТО и да разедини международната общност, той постигна точно обратното", заяви Фон дер Лайен пред ЕП, а на сакото ѝ беше закачена синьо-жълта лента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Нещата са много прости, но пак опират да специализирани знания. Ако един човек разполага с една стока, то тя би струвала на пазара толкова, колкото биха се съгласили да платят за нея евентуалните й купувачи. Ако обаче този човек има стока, която никой не иска да купи и всеки потенциален клиент заявява, че не желае да купи тази стока от точно този продавач, тогава продавачът, а не евентуалните купувачи, има огромен проблем. Като краен вариант ще му се наложи да използва стоката само за задоволяване на собствените му нужди, но няма да може да получи от нея никаква цена- не само пазарната й цена;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Тия всички сте *** :) ЕС има въоръжени сили в размер над американските - и то не от вчера, под обединено командване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Бидоня го разбирам да се ерчи - далече е, има някаква нелоша армия, а и икономиката още не е съвсем пропаднала, а си има и нефт и газ.Но подобни лозунги от управляващите в ЕС са страшни - икономиката е все още силна, макар и зависима от китайски доставки и руски суровини, но разстоянието е малко, армия няма, енергия хич. Разчитат на чичо Сам вероятно. Но той не може да дойде толкоз бързо, че да спре ракетите.На всички им е ясно, че Европа прилича на една добре охранена сърна в ловен период, която се разхожда с горда осанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
сега са мобилизирани ... скоро тоя под теб ще си смени аватара със снимка на Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
evtimvz
преди 2 години
И тук ли налазиха путинистите. Няма спасение от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
100% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Без руски газ може,но без зеленасделка" не може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Свободата не е евтина. Никога не е била. Но зависи кой какво намира за ценно, за едни е свободата, за други консервна кутия с копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Най-сетне своботата от газа е близко :D А после няма значение, овцете ще платят цената за свободата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейничета, умира ви една от последните опорки, как не можело без руски газ. И как в Европа нещо щяло да ... Сами си изкопахте трапа, в който паднахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още