IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН отстрани Русия от Съвета на организацията по правата на човека

Москва е предупредила страните, че гласуването „за" или въздържането от гласуване ще се разглежда като „неприятелски жест"

19:04 | 07.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/JASON SZENES</em></p>

 Снимка: EPA/JASON SZENES

Общото събрание на ООН временно отстрани Русия от Съвета по правата на човека на ООН във връзка със съобщенията за „груби и системни нарушения и злоупотреби с правата на човека" от страна на нахлулите в Украйна руски войски, предава Ройтерс.

Внесеното от САЩ искане събра 93 гласа „за", 24 държави гласуваха "против", а 58 държави се въздържаха. За да бъде отстранена Русия от 47-членния съвет, беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите членове - въздържалите се не се броят.

Временното отстраняване е рядкост. Либия беше отстранена през 2011 г. заради насилието срещу протестиращи от страна на силите, лоялни на тогавашния лидер Муамар Кадафи.

С приемането на резолюцията Русия ще запази мястото си в Съвета по правата на човека на ООН, но ще загуби правото си на глас и изказване. Решението за временно прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, т.е. до изтичането на настоящия мандат на Русия в Съвета през 2023 г. След това Руската федерация ще може отново да кандидатства за членство. 

Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия и Куба заявиха пред Общото събрание на ООН, че ще гласуват против. Дипломатите от тези страни призоваха и други държави да не подкрепят проекта. Представителят на Куба заяви, че подобни неприятелски практики са били използвани срещу Русия, но в бъдеще могат да бъдат използвани срещу всяка друга държава. Представителят на Казахстан призова днешната резолюция да бъде разгледана едва след като съответните международни механизми проведат цялостно разследване на нарушенията на правата на човека в Украйна.

В проекта на резолюция, приет от 193-членното Общо събрание, се изразява „сериозна загриженост от продължаващата криза в областта на правата на човека и хуманитарната криза в Украйна", особено на фона на съобщенията за нарушения на правата от страна на Русия.

Русия е предупредила страните, че гласуването „за" или въздържането от гласуване ще се разглежда като „неприятелски жест" с последици за двустранните отношения, става ясно от бележка, видяна от Ройтерс.

Съветът на ООН по правата на човека се състои от 47 постоянни членове, които се избират от Общото събрание на ООН. Постоянните членове на СПЧ имат право на глас по време на приемането на резолюции или на специалните сесии, които Съветът провежда. Членовете имат тригодишен мандат и нямат право да бъдат преизбирани непосредствено след два последователни мандата. Съветът по правата на човека провежда най-малко три редовни сесии годишно с обща продължителност 10 седмици. Те се провеждат през март, юни и септември.

Понастоящем Русия е един от 47-те постоянни членове на Съвета по правата на човека. Тя беше избрана след междинно прекъсване за нов тригодишен мандат от началото на 2021 г. до края на 2023 г. 

Миналия месец съветът започна разследване на твърденията за нарушения на правата, включително за възможни военни престъпления в Украйна след нападението на Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание прие две резолюции, осъждащи Русия, със 141 и 140 гласа "за". Москва твърди, че провежда "специална операция" за демилитаризиране на Украйна.

Съединените щати обявиха, че ще поискат отстраняването на Русия, след като Украйна обвини руските войски, че са убили стотици цивилни в град Буча. Русия отрича да е нападала цивилни в Украйна. Посланикът ѝ в ООН Василий Небензя заяви във вторник, че докато Буча е била под руски контрол, "нито един цивилен не е пострадал от каквото и да е насилие". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Както казва Тръмп, ООН е "клуб, в който хората се срещат, говорят си и си прекарват добре времето". За 2021 година България е платила 1680 милиона лева членски внос (според министерството на финансите). Тази вноска можем да си я спестим, ако се държим полит-некоректно и ни изгонят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Алжир- Беларус- Боливия- Бурунди- Централна Африканска Република- Китай- Конго- Куба- Северна Корея- Еритрея- Етиопия- Габон- Иран- Казахстан- Киргистан- Лаос- Мали- Никарагуа- Русия- Сирия- Таджикистан- Узбекистан- Виетнам- ЗимбабвеНе разбрах - очакваш да спомена всички, които са гласували в подкрепа на Русия. Ще трябва да напиша и кои са били против и статията ще стане нечитаема. Но ето ти приятелите на Москва по-горе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 2 години
Е кво да обясняват? Те са поканени от суверена държава на нейната територия за разлика от руснаците които никой те е канил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Въздържалите се са се въздържали. Това е правилната позиция, защото реално никакви "зверства" не са доказани. И ти наистина ли мислиш, че някакви чиновниченца в ООН ще "изритат агресорът"? А знаеш ли, че един МНОГО висш американски генерал и още куп военни от ЕС - най-малкото старши офицери, са спипани в Мариуполь и или вече са изловени като мишки или това ще стане до 48 часа макс? И те не са при редовната украинска армия, а при незаконните азовски формирования - които дори в САЩ преди време ги обявиха за нацистки !!! Неслучайно укрите и техните кукловоди пожертваха ОСЕМ хеликоптера в опит да проникнат до завода Азовсталь и да измъкнат някого оттам... кой ли? Някои политици ще трябва МНОГО да обясняват какво са правили техни висши военни при укpoпските неонацисти !!! И то се говори за Роджър Култиер... главнокомандващ сухопътните сили на НАТО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 2 години
що съ прайш на луд ? нали реално "върдържалите се " са усигурили мнозинство необходимо да изритат агресора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
политкоректност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Попитах в чата: защо се мълчи за варварските престъпления на укpoпите, изтезаващи и убиващи невъоръжени и вързани руски войници? Защо не се споменават и техните ЗАСНЕТИ от самите тях издевателства над цивилни граждани? Защо се пренебрегват показанията на хиляди хора, спасени от Мариуполь? Разбира се - *** укpoп веднага ме блокира... защото това от което укpoпите се боят като от огън е ИСТИНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Бойчо пропуска Китай, Индия, Бразилия и още куп държави.... сигурен съм, че е от разсеяност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Поредната саморазправа на САЩ и техните подлoги с Русия. Но поддръжката им спрямо предната ООН-санкция срещу Русия дори намалява. Защо не дадете повече данни за това кой как е гласувал? Защото реално НИТО ЕДНА значима държава извън американската клиkа не подкрепи тоя позорен акт !!! От независимите държави подкрепят само разни малки, дето се страхуват. Китай, Индия, Бразилия, ЮАР, Саудитска Арапия, Индонезия, Египет, Мексико, Малайзия, Нигерия, пакистан, Виетнам - това са само част от държавите, които НЕ подкрепиха лъжливите обвинения на САЩ и прокситата им. Наду ми се главата да слушам изказвания на евролaкеи, които говорят така, сякаш "звeрствата в буча" са доказани категорически - въпреки че не е имало нито следствие, нито нищо и въпреки огромният брой несъвпадения доказващи постановката на театралната трупа на зеленото човече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"Внесеното от САЩ искане събра 93 гласа за"..." ... има ли смисъл да се чете нататък ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още