IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли Съветът за сигурност на ООН да даде бърз отпор на Русия?

Разследванията от международни органи при обвинения за престъпления срещу човечеството траят изключително дълго, кавза Мария Черешева

17:07 | 05.04.22 г. 3
Ще може ли Съветът за сигурност на ООН да даде бърз отпор на Русия?

Присъствието на държави с неутрална или дори приятелска позиция към Русия в Съвета за сигурност в ООН означава, че едва ли ще има скорошен резултат по случая с убийствата в Буча. Това каза Мария Черешева, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи още, че разследванията от международни органи при обвинения за престъпления срещу човечеството траят изключително дълго време. Пример за това е трибуналът за военни престъпления в Косово, при който бяха издадени присъди едва преди няколко години. Възникват и много въпроси как на практика могат да бъдат подведени под отговорност военните и политически лидери на Русия.

По отношение на картината, представяна от руските медии, събеседникът отбеляза, че при желание достъпът до независима информация не е труден.

„Тези руснаци, които искат да се информират, винаги могат да го направят. Има независими блогъри и журналисти, които публикуват информация извън пропагандата. Проблемът е, че това е изключително малък процент от населението на Русия“, посочи гостът.

Относно украинските бежанци в България Черешева смята, че нашите институции не са достатъчно ефективни, а основният поток се поема най-вече от бизнеса и от доброволци.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Колкото и дълго и трудно да е разследването на руските военни престъпления в Украйна и геноцидът на украински граждани там, извършен от руската армия, то той трябва да се осъществи и правосъдието да възтържествува. Невинните жертви на руската армия в Украйна трябва да получат своя международен отговор. Путин е военнопрестъпник и трябва да си понесе международната наказателна отговорност за претъпленията, които е наредил да бъдат извършени в Украйна. Нито един военнопрестъпник не трябва да бъде оставен ненаказан. Руснаците трябва да разберат, че ''правото на силата'' НЕ Е международен принцип в международните отношения, а ако продължават да прилагат ''бий, за да те уважават'', ще получат огледален на тази '' стратегия'' отговор от ЕС, НАТО и цивилизования свят. Нищо не остава ненаказано и ще страдат и всички руски граждани в самата русия- което вече се случва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още