fallback

Съдът спря вписването на смяната в ръководството на "Кинтекс"

Изпълнителен директор на дружеството е назначен на поста в края на 2021 г.

12:46 | 21.04.22 г.

Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД, съобщават от дружеството.

Припомняме, че преди няколко дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди смяната в държавната компания "Кинтекс", чиято основна дейност е търговия със стоки със специална употреба, позовавайки се на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него. Мотивът, посочен от икономическото министерство, е установени редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на компанията.

Изпълнителен директор на "Кинтекс" е Александър Михайлов. Той беше назначен на този пост в края на 2021 г. Според медийни публикации в началото на годината това е станало в нарушение на Закона за публичните предприятия, тъй като е управител и на две частни фирми. 

В съобщението на „Кинтекс“ от днес се посочва за изразено съмнение, че одит на дружеството изобщо е извършван. „Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК“, посочва изпълнителният директор Александър Михайлов.

Той също така заявява, че не отговаря на истината твърдението на Нинова, че е освободен, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“.

В момента „Кинтекс“ ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, посочват от там. И допълват, че предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро, който е „поставен на карта“.

Михайлов отново заявява, че във всеки момент е бил в готовност да подаде своята оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още