IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова сменя ръководството на "Кинтекс"*

Докладът от проверката на дейността на оръжейната компания е изпратен на прокуратурата

14:40 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на икономиката Корнелия Нинова е наредила смяната на ръководството на държавната компания "Кинтекс", чиято основна дейност е търговия със стоки със специална употреба, става ясно от съобщение на икономическото министерство. Мотивът е установени редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на компанията.

Заключенията за проблемите в управлението на оръжейната компания са установени от Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията, който извърши проверката на работата ѝ за 2021 година. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи.

От Министерството на икономиката и индустрията уточняват, че докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В допълнение е наредена и смяната на ръководството на компанията.

Изпълнителен директор на "Кинтекс" е Александър Михайлов. Той беше назначен на този пост в края на 2021 година. Според медийни публикации в началото на годината това е станало в нарушение на Закона за публичните предприятия, тъй като е управител и на две частни фирми.

В управителния съвет на дружеството влизат изпълнителният директор на "Дунарит" Петър Петров и члена на борда на директорите "Оптикс" Петър Чолаков.

Освобождават ме дни след като постигнахме рекорден договор за над 40 млн. евро, посочи в позиция, изпратена до медиите Александър Михайлов. В нея той отхвърля обвиненията за конфликт на интереси. 

Александър Михайлов посочва, че от години работи в компанията и през 2017 година е бил назначен за директор. През 2018 година обаче е освободен без обяснения и след това възстановен в края на миналата година от служебния кабинет. 

"Заварихме много тежко състояние през 2021 година. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надвишават 10 млн. лв. за един определен контрагент", разказва още той.  

Неизгодните договори са прекратени и се предприемат и бързи действия за възстановяване на позиции на традиционни пазари. Сред предприетите действия е договор за 9 млн. лева за Индия, както и подписването на нов договор за над 40 млн. евро, но без да се уточнява с коя държава е той.

* Информацията е допълнена с позицията на изпълнителния директор Александър Михайлов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още