IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнесла оръжие за над 500 млн. лв. в мандата на кабинета "Петков"

Страната ни не е изнасяла, нито е разрешавала реекспорт на оръжия към Украйна, гарантира вицепремиерът Корнелия Нинова

11:30 | 08.03.22 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

В рамките на няколкото месеца в мандата на кабинета на Кирил Петков България е изнесла оръжие, боеприпаси, технологии и стоки с възможна двойна употреба за различни части по света на стойност почти 505 млн. лева, съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя гарантира, че няма износ на оръжие и стоки с възможна двойна употреба към Украйна, нито българските институции са одобрявали реекспорт към Украйна. Напълно е възможно да има пренасочване на подобни стоки към Украйна или към други точки по света, но страната няма отговорност към подобни пратки, ако те са направени без разрешение.

По време на блиц контрола в Народното събрание Нинова посочи, че има одобрение от ДАНС и другите служби за сигурност да представи данните, защото смята, че коментарите, че страната ни изнася оръжие към Украйна, може да ни направят страна в конфликта и са заплаха за националната сигурност.

Подобни данни ще бъдат публикувани на всеки три месеца, посочи още вицепремиерът.

От информацията, която представи Нинова, става ясно, че над половината от износа на оръжие е към страни от Близкия Изток - Оман, Египет, Оман, Саудитска Арабия - общо 317 млн. лева за няколкото месеци, в които управлява този кабинет - от средата на декември 2021 г. досега.

В Субсахарска Африка, в някои страни от които се водят и военни конфликти - Етиопия, Гвинея, Буркина Фасо, Руанда, Джибути, Нигерия, Нигер и Южен Судан, износът е на стойност 43 млн. лева.

Към САЩ и Канада страната ни е изнесла военни стоки за малко над 71 млн. лева, а за редица страни от ЕС, включително и Румъния - за почти 46 млн. лева.

За други европейски страни, включително Турция, Швейцария и Азербайджан, износът е на стойност 18 млн. лева, посочи Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още