IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вероятно ще предостави муниции на Украйна

Българската страна ще предостави стоки от военно-промишления комплекс – патрони, снаряди и др., твърди украинският посланик Виталий Москаленко

10:36 | 27.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България вероятно ще предостави военна помощ за Украйна под формата на муниции, съобщи украинският посланик Виталий Москаленко в ефира на bTV.„Доколкото ми е известно, сега е прието решение от българската страна да предостави стоки от военно-промишления комплекс – патрони, снаряди и др. за украинската армия“, каза посланик Москаленко.

„Потвърждавам, че има такова намерение и вероятно ще бъде предоставена една такава помощ. Не мога да коментирам времеви параметри и начина, но по-скоро това ще бъде осъществено посредством въздушна връзка през територията на Полша“.  

До този момент България официално се въздържаше от предоставянето на подобна помощ, а вместо това се съсредоточаваше върху предоставянето на хуманитарни стоки. В петък на пресконференция в Министерство на въшните работи бе коментиран и подробен списък с такива стоки. 

Преди няколко дни на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отрече при обстрела на Донецката народна република украинската армия да е използвала български боеприпаси. „Още вчера поисках пълна проверка. Резултатът – в Комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна”, заяви Нинова. Тя поясни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минското споразумение през 2014 и 2015 година. Не се намериха и назад във времето документи за износ за български стоки в Украйна”, заяви още Нинова.

В същия ден министърът на отбраната Стефан Янев заяви по повод публикациите на руската информационна агенция ТАСС, че при обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала гранатомети, произведени в българския завод "Арсенал", че като оръжеен производител България спазва всички правила на експортния контрол.

В събота в безпрецедентен за Германия ход федералната република обяви, че ще предостави военна техника на Украйна. Освен това Германия е одобрила доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия. Това е завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници. 

Германия има дългогодишна политика да не изнася оръжия за военни зони отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм. През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави оръжия на Украйна.

„Украйна не пада и няма да падне нито в този момент, нито в околните дни. Съпротивата е жестока и не престава. Мисля, че Путин и неговата клика няма да съумеят да преборят Украйна. Има решителност и опция ние да оказваме оптималната опозиция и да се борим за своята независимост и самостоятелност “, каза още  украинският дипломат.

По думите му няма нито един голям украински град, който да се намира под контрола на руските сили. „Цяла нощ руските терористични окупационни войски обстрелваха всички големи градове, включително Киев и Харков. Хора прекараха нощта в бомбоубежища и скривалища“, разказа той. Посланикът показа снимка на момиче, на име Полина, която е била убита вчера заедно с родителите си на улица в един от централните квартали на Киев посред бял ден. Според дипломата те са пътували в кола и руска група ги е обстреляла с автоматично оръжие. Семейството е било убито на място, а още две деца са ранени тежко и се намират в болница.

Такива случаи стават всеки ден“, каза Виталий Москаленко.

По думите му няма официално потвърждение на информацията за взрив на газопровод в Харков. Той информира, че от територия на Беларус е била изпратена крилата ракета, която е била елиминирана от украинските военновъздушни сили.

„Това е факт, потвърждаващ участие на Беларус във войната, която води Путин срещу Украйна. Това е срамен факт, който характеризира т.нар. президент на Беларус Лукашенко“, заяви Виталий Москаленко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Кое бе, обстрела на цивилни и сгради в Украйна ли? Ми такова е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Крайно време беше! В такива моменти се познават истинските приятели. Стига подхилквания случайно да не разсърдим кагебисткия цъpвyл! България е Европа, България е НАТО! Скоро кагебистчето ще го сложат на въжето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
или е обратното с пропагандата... :):) нали го играеш големия инвеститор, кажи как се прави икономика с агресивни мутри до теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
То и когато турците идвали към Балканският полуостров, българските владетели така говорели. Що трябва, византийците да се оправят.Резултатът ти е известен. Сега сме 6 милиона скоро 5. И това без да правя етнически анализ на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
жужето не заслужава граната.Той заслужаво подобаващи грижи в психиатричен рехабиталиционен център. Там той Петър | Къси ще обменя мисли и идей с Наполеон, Александър Велики, Клеопатра и Батман. Компания ще му прави и неговата любимка Екатерина Велика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
ГДБОП е шунтирало 45000 ip адреса, ето ти *** отговор къдеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
Защо русичкото ми, Бг плътно следва външната политика на Берлин от поне 10 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
За какво трябва да се навиламе посред войната, вие тая пропаганда явно добре си я хапвате? И то с какво, с няколко сандъка патрони? Все едно няма кой да им прати влакови композиции с патрони, та на нас са опрели? Да пратим хуманитарна помощ, това го разбирам! Ама защо се завираме с ГЪ3A напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Сега ти сванах дилемата. Животът ти е толкова безмислен и жалък, че напираш да го прекратиш. Айде хващай пушката тогава и бегом към Украйна да си разрешиш проблема. Кой знае, може и да се добереш до бункера на жужето и да скочиш вътре с гранатата.... После песни и легенди ще пишем за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Липсват ми русофилските троляци. Ако си ги нашамарил, да знаеш че е прекалено. Става скучно без изцепките им. На кого ще се подигравам сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още