IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската Дума поиска Путин да разгледа въпроса за независимост на Донецк и Луганск

След среща с Шолц украинският президент Володимир Зеленски пое ангажимент да предвижи законопроект за специалния статут на Донбас

14:15 | 15.02.22 г. 8
<p>
	<em>Руската Дума. Снимка:&nbsp;Duma.gov.ru</em></p>

Руската Дума. Снимка: Duma.gov.ru

С голямо мнозинство (351 "за", 16 "против" и един въздържал се) руските депутати подкрепиха постановление, с което искат от президента Владимир Путин да разгледа въпроса за независимостта на Донецката република и Луганската република като "самостоятелни, суверенни и независими държави", съобщават от Думата.

Мотивът за това искане, посочен от депутатите, е неспазването на Минските споразумения от страна на Украйна. С признаването на двете области за независими държави ще се създадат гаранции за безопасността и защитата на гражданите от външни заплахи, е посочено в съобщението.

Действията на украинските власти могат да бъдат сметнати като "геноцид към собствения си народ", коментираха руските депутати по време на дискусиите.

Признанието на независимостта на двете области, които са част от територията на Украйна, ще допринесе за стабилността в региона, смятат още руските депутати.

В пленарната зала беше отхвърлен алтернативен проект, който предвижда провеждането на допълнителни консултации с Министерството на външните работи по искането на депутатите, допълва ТАСС. Вариантът беше внесен от "Единна Русия" на 14 февруари.

Агенцията отбелязва, че първият проект за решение, който получи повече гласове в пленарната зала, беше внесен на 19 януари от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) на Генадий Зюганов.

Междувременно украинската Рада призова международната общност да не се съобразява с "каквито и да е решения на Руската федерация", които се отнасят до признаване на независимостта на Донецк и Луганск. Обръщението е изпратено към ООН, Европейската комисия, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, НАТО, правителства и парламенти на чужди държави.

Киев настоява, че обявяване на независимост на двете области ще бъде в нарушение на Устава на ООН.

През 2014 година Русия анексира Крим, след като жителите на полуострова гласуваха в референдум, че искат да бъдат част от Руската федерация. Този референдум остана непризнат от Украйна и международната общност, което обаче не попречи на Москва да присъедини Крим към своята територия. В отговор Западът наложи редица санкции срещу Русия.

По-късно днес (15 февруари) руският президент Владимир Путин ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. В понеделник Шолц беше в Киев и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. След срещата Зеленски коментира, че е поел ангажимент да бъде изготвен законопроект за специалния статут на двете републики, какъвто ангажимент има по Минските споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Украйна вече е част от Европа" - Вата, запомни си думите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Очаквано, подхвърлиха на мacтиите коктлче, че да изглежда оттеглянето на пияниците от границата толкова унизително. *** щял да разглеждал нещо си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Струва ми се хич не случайно Това съвпададение с посещенито на Шолц в Русия С признаването на ДНР и ЛНР отпадат Минските споразумения и гайлето на Германия по Украйн От друга страна сега могат леко да натякват на САЩ и Англия че украйнската криза е решена и то благодарение на тях и повече да не им се моткат из краката и из СП2 С една дума Путин прекара Байдън и Джонсън като първите селяни дошли на Киевската гара в Москва да я разгледат ,а Украйна ,Украйна си остава с пръс у г...з и в уста ,без Крим без Донецк и Луганск и без щатско посолство ,а имат си някой и друг Джавелин и дългове ,дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Част от правната основа на ООН е и "Всеобщата декларация за правата на човекът", която престъпната украинска хунта нарушава безогледно !!! Щом не спазвате Минските споразумения, какво очаквате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ти да видиш.. Победа на западната дипломация!! Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
То за това и изтегли войските Я как познаха демократковците че ще има "нахлуване" Е посоката не я угадиха Та Путин пак им пръдна в шепите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още