IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън към Путин: Ще отговорим решително на евентуална инвазия в Украйна

Едночасовият разговор на държавните глави не е довел до съществени промени в позициите

10:38 | 13.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън е казал на руския си колега Владимир Путин в събота, че Западът ще отговори решително на евентуална инвазия в Украйна, допълвайки, че подобна стъпка ще доведе до по-големи последици и изолация на Москва, предава Ройтерс.

В пореден опит за справяне с нарастващата враждебност, двамата мъже разговаряха по телефона в продължение на час. Това се случи един ден, след като Вашингтон и неговите съюзници предупредиха, че руската армия, която разполага със 100 хил. войници, струпани близо до границата с Украйна, може да нахлуе в страната всеки момент. Москва отхвърли тези предупреждения, наричайки ги „истерия“.

Нито една от страните не е казала да е постигнат пробив в преговорите. Представител на администрацията на Байдън твърди, че разговорът е бил професионален и съществен, но няма фундаментална промяна в позициите.

Според Кремъл Путин е казал на Байдън, че Вашингтон не е взел под внимание основните опасения на Русия и не е получен „съществен отговор“ по важни въпроси, включително разширяването на НАТО.

Представителят на администрацията на Байдън твърди, че не е ясно дали Путин е ангажиран с дипломацията, въпреки че се е съгласил да поддържа връзка с Байдън.

Разговорът беше проведен, докато Израел, Португалия и Белгия се присъединиха към списъка с държави, които призовават гражданите си незабавно да напуснат Украйна.

Държавният департамент на САЩ нареди на по-голямата част от служителите в посолството си в страната да напуснат Украйна. От Пентагона заявиха, че изтеглят около 150 военни инструктори.

Днес Австралия заяви, че евакуира посолството си в Киев, а премиерът Скот Морисън призова Китай да говори за Украйна и да не мълчи, докато Русия струпва военни сили по границата.

Коментарите на Морисън, направени по време на пресконференция, следват критики от страна на Китай за среща на външните министри на САЩ, Австралия, Япония и Индия, която се проведе миналата седмица в Мелбърн.

„Коалицията от автокрации, която виждаме, иска да тормози други страни, а това не е нещо, за което Австралия някога ще има лека позиция“, каза Морисън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
АЙДЕ де, ДЕДО Джо, и без това само от тебе и ФАЩ научаваме, че Русия ще нападне Украйна. Да не забравиш! Ама нали знаеш, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. САЩ са цъфнали та вързали. И вървят все по-надолу, но падат отвисоко, та още НЕ СА ЛЪСНАЛИ съвсем. Има си ястреби за това. Дори Столтенберг, който на младини бурно е протестирал срещу НАТО(ФАЩ), а днес го ръководи, не се знае КАКВО ТОЧНО КАЗВА и ИСКА. Останалите държави в НАТО освен ФАЩ (да не говорим за такива малки послушници като БГ) ВЪОБЩЕ не са интересни какво мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...държави, които призовават гражданите си незабавно да напуснат Украйна."...и кога ше ги призоват да се върнат , тъй като театрото нема да се състои а билетите са продадени ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още