fallback

Президентът започва консултации за третия мандат

Държавният глава Румен Радев ще изслушва визията на партиите за излизането от политическата криза

20:25 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Румен Радев започва консултации с всички парламентарно представени партии, за да изслуша тяхната визия за излизане от политическата криза, за възможни коалиции с цел търсене на мнозинство в рамките на този парламент, както и какви програми и приоритети могат да обединят партиите. Едва след консултациите Радев ще реши на коя партия да връчи третия мандат, съобщи БГНЕС.

Очертава се последният ден от работната седмица да бъде натоварен.

В 09:00 ч. държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (ПП).

В 10:15 ч. предстои среща с представители на ГЕРБ-СДС, а в 11:30 ч. - с парламентарната група на "Движение за права и свободи" (ДПС).

Точно в 13:00 ч. държавният глава ще разговаря с представители на "БСП за България", а час и 15 минути по-късно - с „Има такъв народ" (ИТН).

В 15:30 ч. Радев ще посрещне представители от „Демократична България“. В 16:45 ч. е насрочена последната среща за консултации с парламентарната група на „Възраждане“.

Investor.bg припомня, че тази сутрин Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС.

Очаквано мандатът бе върнат, след като от партията на Бойко Борисов още преди това няколкократно заявиха, че няма да правят опити да съставят кабинет.

След като Радев попита Десислава Атанасова дали имат готовност да излъчат кандидат за министър-председател, председателят на парламентарната група на ГЕРБ обяви, че няма да упражнят правото си за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да излъчат кандидат за министър-председател.

До втори проучвателен мандат се стигна, след като правителството на Кирил Петков и четворната управляваща коалиция бе свалено на 22 юни с първия успешен вот на недоверие в най-новата ни история. "Продължаваме промяната" не можа да реализира първия проучвателен мандат за съставяне на втори кабинет начело с Асен Василев и той беше върнат на Румен Радев на 8 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още