fallback

Разделение в редиците на ръководените от Русия воюващи сили в Украйна

Украйна и Русия продължават да се обвиняват за обстрел над Запорожката АЕЦ. Киев заговори за санкции срещу "Росатом"

08:21 | 16.08.22 г. 7

За разделение в редиците на ръководените от Русия военни сили в Украйна съобщава Института за изследване на войната (ISW) в своя дневен обзор. Институцията съобщава, че военните от самопровъзгласилата се Луганска народна република отказват да воюват в Донецка народна република. На 3 юли беше окупирана Луганска област в нейните административни граници.

Видеа показват нежеланието на военните от ЛНР да продължават да воюват, което може да се окаже заплаха за Русия, която опитва да наеме още войници от окупираните територии, за да покрива загубите си.

Подобни настроения има и сред частите от самопровъзгласилата се Донецка народна република - те с нежелание се включват в бойните действия в Луганска, Харковска и Херсонска област. Още в края на май военни от пехотата на ДНР протестираха, когато бяха предислоцирани от Мариупол в Луганска област, а в началото на юни имаше подобни критики, когато военни бяха насочени към фронтовата линия на Херсон.

 Според ISW това може да е сигнал, че тези паравоенни формирования не подкрепят плановете на Кремъл в Украйна.

През последните дни продължават операциите на руските военни около Сиверск и Бахмут. Руските части правят и ограничени нападения около Славянск, сочат данните на ISW. Анализаторите коментираха преди дни, че Русия се съредоточава в източните райони на Украйна.

Украинските военни съобщават за продължаващи обстрели и над Харков. Населените места около Бахмут, Соледар, Белогоровка, Константиновка и други в Донецка област, се обстрелват с танкове и артилерия.

По данни на оперативно командване "Юг" руските военни кораби се изтеглят от бреговете край Крим и се насочват към Новоросийск. На пост са останали само два морски съда с 16 ракети "Калибър". Преди дни взривове разрушиха инфраструктура на едно от военните летища на полуострова - Саки. На този етап версията на Русия за инцидента е нарушение на правилата за пожарна безопасност. Украйна също не потвърждава нанесени удари, но ако украинските военни има причастност към взривовете, това означава, че страната има по-далекобойно оръжие,  отколкото се смяташе досега.

Анализатори предупреждават за готвени масови удари от територията на Беларус. По данни на проекта "Беларуски Гаюн", публикувани в канала им  в Telegram, на летището в Зябровка са разположени множество системи за противовъздушна отбрана С400 и са изградени складове с боеприпаси за тях.

В окупираните територии продължава и активната работа за присъединяването им към територията на Русия - подготвят се референдуми, пускат се руски телевизионни канали в окупираните територии и т.н.

Заплахата Запорожка АЕЦ

Украйна и Русия продължават да се обвиняват за обстрел над Запорожката АЕЦ. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че под прикритието на централата руските военни обстрелват околните населени места и складират оръжие и боеприпаси на нейна територия. Той призова за нови санкции срещу Русия, включително и за ядрения холдинг "Росатом", който на този етап остава встрани от западните ограничения.

"Всеки ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ може да засегне страните от ЕС, Турция, Груция и други по-отдалечени региони. Всичко зависи само от посоката и силата на вятъра", заяви Зеленски и допълни, че международната общност оказва натиск на Русия да се изтегли от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още