fallback

Белгийският премиер предупреди за 5 до 10 „трудни“ зими за Европа

Някои сектори са изправени пред сериозни трудности с тези високи цени на енергоносителите, каза Александър де Кро

22:21 | 22.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Следващите „пет до десет зими ще бъдат трудни“ – за това предупреди белгийският премиер Александър де Кро на фона на продължаващия ръст на цените на газа в Европа.

„Развитието на ситуацията е много трудно в Европа“, каза Де Кро пред репортери, цитиран от Bloomberg. „Някои сектори са изправени пред сериозни трудности с тези високи цени на енергоносителите“, допълни той.

Неговите коментари бяха направени на фона на данните, че цената на природния газ в Европа е нараснала с около 15 пъти тази на средната за лятото, като рисковете за нови съкращения на доставките от Русия растат.

Най-големият единичен риск от последиците от украинската война е възможността европейската солидарност да бъде разрушена, коментира белгийски представител. Според него подобен изход би подкопал енергийните пазари и би влошил усилията за енергиен неутралитет до 2050 г.

Бенчмарковите европейски газови фючърси поскъпнаха с до 21%, а германският ток достигна цена от 700 евро за мегаватчас в понеделник за първи път. По-рано стана ясно, че ключовият газопровод „Северн поток“ ще спре доставките за три заради поддръжка, считано от 31 август. Това отново разпали притесненията, че връзката може да не поднови подаването след този срок.

Според Де Кро Белгия може да устои на кризата, ако „се подкрепяме в тези трудни времена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още