IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропагандата на Путин прие странна форма

Зимата идва, време ли е да се преместим в Русия?

16:50 | 11.09.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последните дни фразата „зимата идва“ ме преследва. Това е отчасти защото, подобно на милиони други, започнах да гледам „Къщата на дракона“, предисторията на „Игра на тронове“, която има тези зловещи думи за мото, пише главният редактор за САЩ на Financial Times Джилиън Тет.

Но има и втора причина. Наскоро гледах видео в YouTube, което има за цел да убеди англоговорящите зрители да се преместят в Русия на президента Владимир Путин, защото, ами, „зимата идва“. Акцентът в 53-секундния филм е предполагаемата привлекателност на страната на Путин. „Вкусна кухня, красиви жени, евтин бензин, богата история, плодородна почва, евтино електричество, балет, евтини таксита“, тържествено отбелязва глас, докато различни образи, включително на няколко красиви жени, минават мигновено.

Това не е всичко. Традиционните ценности, християнството, културата на не-изключване и водката са възхвалявани заедно с „икономика, която може да издържи на хиляди санкции“. Странното видео триумфално завършва, че е време незабавно да се преместим в Русия. Това може да е просто шеговита препратка към „Игра на тронове“, но също така се тълкува като слабо завоалирана заплаха. Преместете се в Русия, изглежда казва видеото, преди Москва да атакува Запада по някакъв начин през следващите месеци.

Видеото е забележително не само с лошия си вкус (изображението, придружаващо думите „руска литература“, е на Николай Гогол, украинско-руски писател от XIX век). Първият ми зародил се инстинкт беше, че то трябва да е пародия, но популяризирането му в социалните мрежи от няколко руски посолства сочи друго. Няма официално обяснение от Москва, въпреки че уебсайт за проверка на факти, управляван от „Гласът на Америка“, финансираната от държавата американска електронна медия, казва, че проруският канал „Телеграм“ е приел заслугата за изработването на видеоклипа.

Освен че троли останалия свят, има ли смисъл в това упражнение? Няма много доказателства, че видеото ще проработи в смисъл на примамване на западняци в Русия. Малко американци ще последват холивудската звезда Стивън Сегал, който показно прегърна руското гражданство и наскоро посети бомбардиран лагер за военнопленници в контролиран от Русия район в Източна Украйна, за да демонстрира подкрепата си за инвазията на Путин в Украйна.

Много малко вероятно е това да е намерението. Истинското значение на клипа вероятно се крие повече в това, което ни казва той за ентусиазираното използване на пропагандата от Русия в един разделен дигитален свят. Който и да го е създал, изглежда интуитивно се е досетил, че най-добрият начин да „продадеш“ посланието е да влезеш в културния пейзаж на крайната десница в САЩ. Възхвалата на „традиционните“, „християнските“ ценности и на „културата на не-изключване“ е точно това, което водещият на Fox News Тъкър Карлсън величае всяка вечер по телевизията. (Карлсън, трябва да се отбележи, често е изразявал проруски възгледи.)

Междувременно акцентът върху изобилието от „красиви жени“ в Русия изглежда има за цел да се възползва от факта, че много членове на крайнодесни онлайн форуми като 8kun (бивш 8chan) са поддръжници на антифеминисткото движение „incel“, което води своето име от словосъчетанието „involuntary celibates“ (безбрачници по неволя), възприето от мъже, които имат трудности с привличането на противоположния пол.

Другата причина видеото да ме преследва е, че е мощен, макар и изключително любопитен пример за това как интернет подхранва трансграничното движение на културни мемета. Това не е само феномен на XXI-ви век: идеите и културните символи винаги са се движили между различни групи в резултат на търговия, война или бракове. Ако например пътувате през земите по древния азиатски път на коприната, ще откриете подобни звучащи думи за неща като „чай“, „трапеза“, „сол“ и „захар“ на различни езици, защото търговците са прекосявали границите. Културите рядко съществуват като капсули, а по-скоро са като реки, в които се вливат свежи потоци.

Но докато това трансгранично културно движение преди се е случвало доста бавно, сега то се разраства експоненциално в интернет. Днес животите ни са свързани чрез цифров път на коприната. Това е кибер царство, което има множество ехо камери и племенни разделения. Но понякога меметата прескачат между племената, и то по непредвидими начини.

След като „зимата идва“ за първи път стана популярна фраза чрез „Игра на тронове“, руският дисидент Гари Каспаров я използва като заглавие на своята книга срещу Путин от 2015 г. (издадена и на български – бел. прев.) Сега, по ирония на съдбата, пропаганден видеоклип в подкрепа на Путин експлоатира фразата, но това вече предизвика видео отговор, пародиращ оригиналния клип „Преместете се в Русия“. Без съмнение ще има още много културни сблъсъци и зарази. Това е един знак, ако искате, колко взаимосвързан е станал нашият свят, дори когато грозният национализъм се надига в Русия и другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Още много много имаш да четеш Diskesuper :) Но ако четеш само руски то си за никъде със сигурност. Вкарай и малко български например може да прочетеш какво мислят всички наши ГЕРОИ за русия. Хихихихи :) Ще останеш очарован и ще забравил бързо бързо гогол и други глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Diskesuper: Мерси няма нужда :) Украйна е била над 300 години под руско робство. Език, забранен, култура забранена и т.н. Сега Пепи виж кво ще ти кажа. Отваряш записките по нашите въстания и четеш какво казва ЛЕВСКИ ! руския камшик е по лош от османския :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А вие увидели что наший представитель РФ в ООН Василий Небензя попросил събиране и обсуждение как поискат от Украйна вернут нами пленини танки, бмп, бтр, артилерийские системи и так дале на Харковскому направление? Ой, ой, какие и...ти безполезние!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
melon
преди 1 година
Подозирам, че вече доста деятели от обкръжението на Путин искат да си измият ръцете с него, като го пратят при Сталин и да се опитат да си върнат нормалния живот. Армията на Русия едва ли е много мотивирана да се бие в Украйна, а идва и лошо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 18
Diskesuper
преди 1 година
Четох до украйнско-руския писател Гогол. Пепи пусни някой гоголски ръкопис на украйнски за неверващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 6
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007РоZZийската армия геройски отстъпва, а украйнците позорно ги преследват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Време е Путин са бъде обесен и бизнеса да си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Центъра на масква е затворен ... Нещо се случва там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Денис Пушилин , лидерът на ДНР , също бяга от Донецк , бърза към границата на могучая ... В мрежата има кадри , украинците са пленили цяла мотострелкова бригада - артилерийски установки , танкове , БМП , инженерни машини , всичко с нацистките символи "Z" ... Казват че това дарение е по-голямо от всичките бронирани машини , които са получили от Хамерика ... Камионите ги няма обаче , натоварени с перални и съдомиялни , набират с 200 към границата ... :))) ... Втората най-могъща армия в света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата . Днес е потвърдено , че Лиман , Кремина и Лисичанск са освободени . В момента прочистват , или както го наричат украинците , филтрират Северодонецк . Волчанск е освободен също . Стигнали са границата и почистват . Дори украински части са направили рейд до Пелгород , който е на 30км навътре в рассийска територия , извършили са национализация на превозни средства и муниции от резерва на крадците на съдомиялни машини и са се завърнали на украинска територия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още