IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Изборите са право, но и отговорност към бъдещето на България

Сблъсъкът е между две тези - правителство на всяка цена и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, смята държавният глава

11:45 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изборите са право, но и отговорност към бъдещето на България, заяви пред БНТ президентът Румен Радев, следа като упражни правото си на глас в професионалната гимназия по транспорт в София.

"От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. Призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват, да не остават никой друг да решава вместо тях", посочи Радев. "Надявам се българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. Няма да бъде лесно, все по-трудно се съставят правителства. Сблъсъкът е между две тези - правителство на всяка цена, което може в средносрочен план да доведе до неустойчивост, и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, което води към спадане на подкрепата към тях", допълни държавният глава.

Той изрази надежда да се намери разумният баланс и да не се стигне до съставяне на служебно правителство.

Радев коментира, че България има готовност да увеличи износа си на електроенергия към Република Северна Македония (РСМ).

"Обсъдени са възможностите Европейският съюз (ЕС) да подкрепи финансово Македония с цел да се избегне евентуална ликвидна криза в предстоящия зимен сезон по отношение на снабдяването с електричество на РСМ.

Според него е важно да се разбере вътре в западната ни съседка, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти „трябва да върви, това е гаранцията за ускоряването на европейската интеграция на РСМ“.

„Същинските преговори за членство не са започнали - ще започнат, когато РСМ впише българите в своята Конституция. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен - трябва да се прояви политическа мъдрост", заяви Румен Радев.

В същото време вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че е важно българските граждани да излязат и да гласуват днес. Йотова упражни правото си на глас в секция в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, съобщава БТА. По думите ѝ не трябва да се реализират „мрачните прогнози“ за ниска избирателна активност.

Много важни избори са това, за да има истински стабилен парламент и стабилни мнозинства, които да излъчат и стабилно правителство, коментира тя.

„Много са предизвикателствата, които стоят пред страната“, смята Йотова. Тя посочи приемането на бюджета и социално-икономическата криза. България трябва да има своята категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства, добави също вицепрезидентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още